Klima za auto je spas u ljetnim mjesecima

Automobilska industrija se stalno razvija i napreduje. Upravo zbog toga su današnji automobili iznimno bogati raznim dodatnim mogućnostima. Neka napredna auto oprema je samo kozmetičke prirode, odnosno više je namijenjena užitku vozača, dok je neka druga dodana kako bi vozaču bilo lakše voziti, kako bi mu bilo lakše obavljati neke funkcije i sl.

Klima za auto je negdje u sredini. Ona vozaču definitivno olakšava vožnja u iznimno toplim mjesecima, no isto tako se mnogi voze i bez nje.

Klima za auto je sve rasprostranjenija

Pogledamo li automobile koji su se pojavili na tržištu unazad nekoliko godina, puno toga se može primijetiti. Kada je riječ o klimi, također se puno toga promijenilo. Nekada je klima za auto bila rezervirana uglavnom za onu najluksuzniji klasu i gotovo da je i niste mogli ugraditi u automobile srednje klase. Čak i kada je to postalo moguće, cijena je bila iznimno visoka i malo tko se odlučivao za tako nešto.

Situacija danas je znatno drugačija. Klimu se danas gotovo može pronaći kao dio serijske opreme, ali čak i ako ne dolazi u serijskoj opremi, lako je možete naručiti.

Nekoliko vrsta klima za auto

Klima za auto može se promatrati na nekoliko načina, a samim time možemo i napraviti određene podjele. Promatramo li sami način rada klime možemo razlikovati:

  • Automatsku klimu

Ovo je vrsta pri kojoj je dovoljno namjestiti željenu temperaturu, a sustav će za vas napraviti sve ostalo. Provjerit će treba li ispuštati topli ili hladni zrak te će po potrebi paliti i gasiti klimu kako bi se temperatura održavala.

  • Ručnu klimu

Kod ove vrste moći ćete uživati u klimi, ali nećete imati baš tako puno kontrole. Uglavnom ćete moći namjestiti razine topline ili hladnoće, a sustav će dalje raditi sve što mora da to i postigne. Cijene ovakve vrste su uvijek jeftiniije od automatske.

Zone klime

Klima se može podijeliti i uzmu li se u obzir zone. Primjerice, može se pronaći jednozonska (klasična klima za auto, temperatura ista za cijeli auto), dvozonska (auto je podijeljen na dva dijela i svaki dio može sam birati temperaturu), četverozonska (ovaj puta se sve dijeli na još više dijelova), itd.

Bez obzira koju odabrali, vožnja tijekom ljeta će vam zasigurno biti puno ugodnije iskustvo.

Članci iz iste kategorije: