Potrebnu električnu energiju daje akumulator za auto

Akumulator za auto može se smatrati iznimno važnom komponentom vozila, pružajući potrebnu energiju za pokretanje motora i napajanje elektroničkih sustava koji se u njemu nalaze. A upravo takvih sustava je u novijim automobilima sve više i više.

Unaprjeđenja u tehnologiji automobilskih akumulatora doprinose dugovječnosti, pouzdanosti i ekološkoj održivosti. Kroz ovaj članak, istražit ćemo kako su se oni razvijali te kako najnovije inovacije oblikuju njihovu ulogu u automobilskoj industriji.

Prvi akumulatori za auto

Započnimo s pogledom unatrag kako bismo razumjeli put koji je akumulator za auto prošao od samih početaka do danas. Prvi modeli razvijeni su prije više od stotinu godina, a tijekom vremena došlo je do značajnih promjena u tehnologiji. Tradicionalni olovno-kiselinski akumulatori dominirali su tržištem, ali su bili podložni problemima poput:

  • Veće težine
  • Ograničenog kapaciteta
  • Kraćeg vijeka trajanja

Kako bi prevladali te izazove, stručnjaci su konstantno radili na razvoju novih vrsta automobilskih akumulatora. Tako se prešlo na korištenje novih materijala koji su se pokazali puno bolji za njihovu izradu pa se danas tako najviše spominju litij-ionski akumulatori za auto.

Pomak u napretku u automobilskoj industriji

U posljednjem desetljeću, litij-ionski akumulator za auto je postao dominantna vrsta. Njihova visoka gustoća energije, lagan dizajn i dulji vijek trajanja čine ih atraktivnim izborom. Oni su također ekološki prihvatljiviji jer ne sadrže teške metale poput olova. Ovaj pomak prema modernijim tehnologijama označava važan korak prema održivijoj budućnosti cestovnog prometa.

Litij-ionski akumulator za auto ne sadrži teške metale poput olova.
Litij-ionski akumulator za auto je ekološki prihvatljiviji jer ne sadrži teške metale poput olova.

Zbog toga su mnogi proizvođači prihvatili te prednosti koje oni nude i počeli ih ugrađivati u svoje modele auta. Također, dodatna oprema za auto je doživjela svoj procvat pa se u novim modelima auta mogu pronaći i mnogobrojni novi dodaci koji vozačima olakšavaju vožnju ili je čine sigurnijom.

Povećana sigurnost i učinkovitost pri vožnji

S razvojem pametnih tehnologija, akumulatori za automobile postaju sve inteligentniji. Senzori ugrađeni u njih omogućavaju sustavima upravljanja energijom da preciznije prate njihovo stanje. To dovodi do optimiziranja rada vozila, produženja vijeka trajanja i smanjenja rizika od kvarova. Inteligentni modeli također pružaju vozačima informacije o statusu, pomažući im da bolje planiraju svoje putovanje.

akumulator za auto se dopuni kabelima
Kada se automobilski akumulator za auto isprazni jedini način da pokrenete motor je da na neki način dopunite akumulator. To se radi spajanjem posebnim kabelima (tzv. kleme) na motor drugog ispravnog automobila.

Mnogi vozači znaju koliko problematično može biti kada se automobilski akumulator za auto isprazni, a ispada kao da se to dogodi uvijek u nekom nezgodnom trenutku. Tada nećete moći pokrenuti vozilo jer on osigurava i pokretanje motora. Jedini način da tada pokrenete motor jer da na neki način dopunite akumulator. To se radi spajanjem posebnim kabelima (tzv. kleme) na motor drugog ispravnog automobila. Zato je dobro imati ih uvijek spremne u prtljažniku jer nikad ne znate kad će vam zatrebati.

Brojni električni sustavi u autu

Kako se na tržištu pojavljuju novi modeli automobila, oni su sve napredniji i po pitanju samih performansi, ali i po pitanju raznih ugrađenih komponenti u njih. A većina tih komponenti za svoj rad treba električnu energiju, a nju osigurava akumulator za auto. Budući da je tih komponenti sve više, potrebno je sve više električne energije kako bi se svi ti uređaji mogli napajati. Zbog toga će vam biti potreban što snažniji automobilski akumulator kako bi to sve moglo učinkovito raditi.

YouTube video
Akumulatori za auto na električnu energiju – sve što trebate znati

Isto tako, moderni automobili često su opremljeni tzv. start-stop sustavom koji gasi motor kada se automobil zaustavi te ga pokreće nakon pritiskanja papučice gasa. Taj sustav ima brojne prednosti, ali ujedno i treba jači akumulator za auto za učinkovit rad pa imajte i to na umu prilikom kupnje. Može se kupiti u brojnim specijaliziranim trgovinama gdje se ujedno može kupiti i dodatna oprema za auto.

Raznolika dodatna oprema za auto

Uz gore navedenu važnu komponentu, u trgovinama se može kupiti i razna druga dodatna oprema za auto. Nešto od te opreme vezano je uz bolju udobnost vozača u vožnji, nešto je vezano uz sigurnost, nešto je potrošno i mora se redoviti mijenjati i sl. Uglavnom, dodatna oprema za auto je u većini trgovina podijeljena u više različitih kategorija unutar kojih se mogu naći raznoliki proizvodi. Primjerice, te glavne kategorije mogu biti:

  • Autokozmetika
  • Rasvjeta
  • Gume
  • Obavezna oprema
  • Tekućine za auto
  • Dodaci za unutrašnjost itd.

Mnogi se odlučuju za kupnju dodatne opreme za auto putem interneta jer tako imaju puno veći izbor, a često mogu i posebno odabrati svoj model auta te će im biti prikazano samo ono što je s njime kompatibilno. Na ovaj način se puno brže i lakše može pronaći sva potrebna automobilska dodatna oprema.

Članci iz iste kategorije: