Auto elektrika postaje sve važnija grana auto industrije

Razvoj automobilske industrije u stopu prati i razvoj jedne posebne grane, auto elektrike. Auto elektrika je postala okosnica rada svakog automobila jer je broj električnih auto dijelova u modernim vozilima sve veći, a njihova je uloga sve važnija. Električne komponente u vozilima imaju razne bitne uloge pa je važno voditi brigu o njima, redovno ih servisirati i osigurati njihovu funkcionalnost tijekom vožnje.

Neki dijelovi automobila koji rade na struju nisu toliko bitni i vozilo se može kretati bez njih (radio je najbolji primjer takve električne komponente), ali najvažniji električni auto dijelovi su iznimno bitni i automobil bez njih ne može funkcionirati. 

Anlaser je električni motor koji se ugrađuje na bloku dizelskog ili benzinskog motora i pokreće motor.

Anlaser je iznimno važan dio automobila.

Jedna od takvih električnih komponenti je anlaser, također poznat kao starter. On je ujedno i glavni dio kada se spominje auto elektrika, jer bez njega ne bi bilo moguće startati motor. Anlaser je električni motor koji se ugrađuje na bloku dizelskog ili benzinskog motora i pokreće motor.

Kad govorimo o anlaseru, pričamo o jednostavnoj klasičnoj vrsti motora na kojem se nalaze četkice, a koji se sastoji od: 

 • statora
 • rotora
 • spojnice
 • zupčanika
 • elektromagneta
 • i još nekoliko veznih dijelova

Neispravan anlaser

Najčešće se događaju sljedeći kvarovi na anlaseru: 

 • istroše se četkice
 • dolazi do pregorijevanja rotora
 • oksidiraju kontakti i slično 

Sitniji kvar, kao što je recimo istrošenost četkica, se lako popravlja i to zamjenom novima, ali velik broj kvarova se ne može u potpunosti popraviti ili reparirati pa je potrebna zamjena čitavog elektropokretača – anlasera. Auto elektrika je iznimno bitna i svaki dio se mora izmjeniti u slučaju neispravnosti. 

Alternator je generator struje koji će tijekom vožnje uspješno puniti vaš akumulator i tako omogućiti rad i pokretanje svih ostalih električnih auto komponenti.

Alternator automobila

Alternator je također vrlo bitan električni dio automobila jer proizvodi struju koja pogoni automobil i kada se spominje auto elektrika on je jedan od najvažnijih. Alternator je generator struje koji će tijekom vožnje uspješno puniti vaš akumulator i tako omogućiti rad i pokretanje svih ostalih električnih auto komponenti. Da bi rad alternatora bio moguć na njega je priključen i regulator koji će održavati optimalnu visinu napona kako ne bi došlo do pregorijevanja dijelova ili nekih kvarova. 

Kvarovi na alternatoru

Auto elektrika se kao i drugi dijelovi automobila kvari te na alternatoru može doći do raznih kvarova, ali i najmanji problem s alternatorom može napraviti veliku štetu na automobilu. Zato je alternator jedan od auto dijelova na kojeg uvijek morate obraćati pozornost. Ako vam se za vrijeme vožnje upali lampica na kontrolnoj ploči, a vezana je uz rad alternatora, morate provjeriti o čemu je riječ jer bi vaš auto vrlo brzo mogao ostati bez struje i pogona, a nastavak vožnje može dovesti i do pregrijavanja automobila što će donijeti još veću štetu vozilu.

Alternator je centar vozila na kojeg se vežu i pomoću kojeg se napaja auto elektrika vašeg vozila pa vodite brigu o njemu i nemojte ignorirati znakove upozorenja koje vam šalje vaš limeni ljubimac. Manji kvarovi koji se ne popravljaju mogu uzrokovati puno veće kvarove i nanijeti nepopravljivu štetu vašem automobilu i novčaniku.

Ključ za pokretanje vašeg vozila i za njegov nesmetan rad je akumulator. On je izvor električne energije u svakom vozilu jer je u njemu pohranjena električna energija za buduću uporabu tj. vožnju.

Akumulator i njegova funkcija u vozilu

Ključ za pokretanje vašeg vozila i za njegov nesmetan rad je akumulator. On je izvor električne energije u svakom vozilu jer je u njemu pohranjena električna energija za buduću uporabu tj. vožnju.

Auto akumulator radi na principu stvaranja napona pomoću kemijske reakcije koja se odvija u njemu, u što je uključena elektrolitska tekućina (sumporna kiselina otopljena u vodi) i električni nabijene ploče. 

Kako funkcionira akumulator?

Olovni akumulatori funkcioniraju na principu stalnog punjenja i pražnjenja. Kako bi pokretao električna trošila u automobilu mora predavati struju tim trošilima i na taj se način prazni, a nova struja koja se stvara i nanovo ga puni.

S vremenom se može isprazniti do te mjere da ne može osigurati struju dovoljno visokog napona da se vozilo može pokrenuti, a tada se mora zamijeniti. 

Održavanje 

Redovna briga o akumulatoru uključuje:

 • povremeno nadopunjavanje razine elektrolita pomoću demineralizirane vode
 • punjenje pomoću punjača kad je potrebno
 • održavanje kućišta čistim, jer vlaga i prljavština ubrzavaju njegovo pražnjenje.

U prosjeku se mijenja svakih 5 godina, a uzrok tome je prirodni proces trošenja. U svim ostalim slučajevima riječ je o kvarovima koji su uzrokovali njegovo oštećenje.

YouTube video
Autoelektrika je sve potrebnija vozačima auta

Zamjena akumulatora

Akumulatori su potrošni autodijelovi i nakon njihovog pražnjenja potrebno ih je zamijeniti novim. Akumulator koji će izdržati dug period vremena u bilo kojem vozilu uvijek je model koji preporučuje proizvođač automobila stoga zamjenski akumulator neće imati dug vijek trajanja.

Članci iz iste kategorije: