Spas za prijevoz bicikala na krovu auta

Ukoliko ste osoba koja voli biciklizam ili se bavite biciklizmom, kupnja nosača za bicikle je odlično rješenje za vas jer će vam omogućiti prijenos vaših bicikala bilo gdje da pođete. Osim što pruža mogućnost prijenosa bicikala, krovni nosači za auto vam omogućuju vam i prijenos drugih rekvizita poput skija, kajaka, kanua, ali i krovne kutije. 

Ono što je važno je odabrati kvalitetne dodatke za auto koji će vas služiti više sezona te će tako i uštedjeti.

Obratite pažnju na oblik karoserije auta

Danas na tržištu mogu kupiti nosači za bicikle za auto dostupni u više varijanti, a to su:

  • Krovni 
  • Oni za za stražnja vrata
  • Univerzalni koji se montiraju na kuku

Sve ove vrste imaju svoje prednosti i mane, no unatoč njima najvažniji parametar za njihov odabir trebao bi biti oblik karoserije vašeg automobila. A to je zato jer se ne mogu sve vrste jednako montirati na svaki oblik karoserije, ali ni biti jednako sigurne. 

Prijevoz bicikala na stražnjim vratima auta

Uz krovne nosače za auto koji su najprodavanija vrsta, nešto manje zastupljena, ali i dalje popularna vrsta su automobilski nosači za bicikle koji se montiraju na stražnja vrata. Kod ove vrste vrlo je važno napomenuti kako je prije kupnje vrlo važno odabrati nosače koji su namijenjeni točno vašem modelu automobila. U suprotnom, dolazi do narušavanja sigurnosti, ali i oštećenja automobila.

YouTube video

Postavljanje bicikala na njih je jednostavnije jer ne zahtjeva podizanje bicikla visoko na krov automobila, ali upravo ta niska postavljenost može biti i određeni problem. Naime, oni nerijetko pokrivaju registarsku oznaku i svjetlosne elemente što je prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa kažnjivo. 

Automobilski dodaci koji zahtijevaju daljnja ulaganja

Treća vrsta su univerzalni nosači za bicikle koji koriste kuku za vuču. Upravo je kuka glavni nedostatak ovih modela jer oni koji ju nemaju moraju uložiti u njezinu kupnju i ugradnju što je dodatna investicija od minimalno 1600 kuna. 

Nosač za bicikle za pričvršćivanje na vučnu kuku za 3 bicikla

Prednosti su te što se ova vrsta montira vrlo jednostavno, a lako se stavljaju i skidaju bicikli s nje. Kod prijevoza bicikla, važno je da ne prekrivaju svjetla ili registarsku oznaku, a to se može izbjeći i dodatnim svjetlosnim elementima i tablicom koji su montirani ispred nosača. Mana ve vrste je to što su bicikli direktno izloženi naletu drugog automobila, a samim tim i oštećenjima.

Ne štedite na nosačima autoopremi

Stručnjaci savjetuju kako na nosačima za bicikle nikada ne treba štedjeti, na koju god vrstu se odlučili prilikom kupnje. Najvažnije je odabrati onu vrstu koja najbolje odgovara vašim potrebama i vrsti automobila. 

Nosači za bicikle
Kako pričvrstiti kotač na nosače za bicikle

Sigurnost i kvaliteta zajamčeni su jamstvom proizvođača pa je najbolje potražiti onog koji to jamstvo i nudi. Cijene nosača za bicikle kreću se od 350 kuna za modele za prijevoz jednog bicikla pa sve do 5000 kuna za modele koji nude prijevoz više bicikala. Prije kupnje valja odrediti vlastite potrebe i financijske mogućosti te krenuti u potragu za idealnim modelom.

Sigurnost u vožnji na prvom mjestu

Najvažniji parametar za izbor bilo kakvih auto dodataka trebala bi uvijek biti sigurnost jer postoji mogućnost da bicikl tijekom vožnje ili uslijed naglog kočenja ispadne. To predstavlja priličnu sigurnosnu ugrozu u prometu koju valja izbjeći, što se može dogodoti kod nosača za bicikle slabije kvalitete i niže cijene. 

Kvalitetniji, a time i skuplji modeli posjeduju sigurnosne certifikate jer su njihovi proizvođači proveli velik broj sigurnosnih testova koji su potvrdili njihovu sigurnost. Stoga je vrlo važno da prilikom odabira provjerite certifikate i homologacije ne samo proizvođača, već i najcjenjenijih automobilskih organizacija poput DECRA-e, ADAC-a, TUV-a i drugih.

Krovni nosači za auto su najprodavaniji

Najprodavanija i najpopularnija vrsta su krovni nosači za auto koji se vrlo jednostavno montiraju na krov, a ujedno su i pogodni za sve vrste automobila, bez obzira na njihov oblik, veličinu i visini. Njihova prednost je to što njihove uzdužne šine mogu biti univerzalne i poslužiti i za montiranje krovnih kutija, skija, kajaka, snowboardova i bicikala. Upravo zato krovni nosači za auto predstavljaju najbolji odabir za potrebe velikog broja ljudi. 

Njihov nedostatak je to što zahtijevaju podizanje i spuštanje, primjerice bicikala na njih što zahtijeva tjelesno naprezanje. Drugi nedostaci su to što povećavaju buku vjetra u vožnji, povećavaju potrošnju goriva te povećavaju gabarite automobila u visinu što može stvoriti problem prilikom ulaska u garažu, parkiralište  i slična mjesta. Bez obzira na to, brojni vozači odlučuju se upravo na ovu vrstu i radi ih koriste za prijevoz svojih bicikala, krovnih kutija i raznih drugih dodataka na krovu auta.

Članci iz iste kategorije: