Lako s biciklima na odredište

Ukoliko ste ljubitelj biciklizma ili vam je bicikliranje samo hobi kojim se bavite rekreativno, sigurno ste se nekada našli u situaciji da ste željeli negdje otputovati i sa sobom niste mogli ponijeti svoj bicikl. Kako se nikada više ne biste našli u toj situaciji, odlično rješenje je kupnja nosača za bicikl. 

Ipak ova kupnja nije toliko jednostavna pa se prije kupnje valja dobro informirati o tome koje sve vrste postoje, koje su njihove prednosti i manje, koliki je njihov kapacitet te koja su njihova ograničenja. Tek kada proučite sve ove parametre, možete sa sigurnošću donijeti odluku o kupnji konkretnog modela.

Odlično rješenje je kupnja nosača za bicikl. 

Mogućnost izbora prema broju bicikala za prijevoz

Kao što je ranije navedeno, kada se kupuju nosači za bicikl za auto, treba se odlučiti za konkretnu vrstu koja će zadovoljavati sve vaše potrebe i zahtjeve. Prvenstveno ovdje govorimo o broju bicikala koji ćete prevoziti i o preferiranom načinu prijenosa. U tom smislu razlikujemo tri vrste nosača za bicikl:

  • Krovne nosače
  • modele koji se montiraju na kuku automobila
  • modela koji se montiraju na vrata prtljažnika

Kako biste se lakše odlučili za jedan konkretni model, u nastavku vam donosimo kratak pregled prednosti i mana svake od navedenih vrsta.

Najpopularniji izbor nosača za bicikl

Jedan od najprodavanijih modela nosača za bicikle su krovni nosači za bicikle. Tome je tako prvenstveno zbog toga što oslobađaju prtljažnik i omogućuju pristup istom za razliku od drugih modela. 

Isto tako, velik broj automobila već posjeduje krovne nosače na koje se mogu postaviti nosači za bicikl čime su ulaganja maksimalno snižena, a postavljanje je vrlo brzo i jednostavno. U slučaju odabira ove vrste, možete birati između modela koji se pričvršćuju za osovinu vilice bicikla ili pak one koji se postavljaju bez skidanja kotača bicikla. 

Za one s višim automobilima

S druge pak strane, za vozače koji već posjeduju više automobile kod kojih krovni nosači za bicikle nisu dobra opcija zbog dodatnog povećanja visine automobila, odlična opcija su modeli koji se postavljaju na kuku za vuču. Kao i prethodni i ovi modeli zahtijevaju određene dodatne dijelove, a ovdje je to kuka za vuču. 

Također, modeli koji se montiraju na kuku za vuču dolaze u dvije izvedbe pa se tako bicikli mogu postaviti na platformu, dok su drugi nešto kompaktniji i sklopivi. Prednost ove vrste svakako je smanjeno ulaganje ukoliko već posjedujete kuku za vuču. Utovar i istovar bicikala je vrlo jednostavan, a također postoji i mogućnost prijenosa bicikala koji imaju okvire različitih stilova pa ne morate brinuti oko usklađivanja stilova bicikala koje posjedujete.

Kada se kupuju nosači za bicikl za auto, treba se odlučiti za konkretnu vrstu koja će zadovoljavati sve vaše potrebe i zahtjeve.

Kompaktno rješenje za bicikle na vratima prtljažnika

Treća vrsta su nosači za bicikle koji se postavljaju na prtljažnik automobila te su odličan izbor za sve one koji na svom automobilu ne posjeduju krovne nosače ili kuke za vuču. Kapacitet ovih modela je od jednog do maksimalno tri bicikla, a sami nosači su iznimno kompaktni pa se nakon upotrebe mogu vrlo lako skladištiti. 

Neki modeli koji se montiraju na prtljažnik dolaze i sa dodatnim sigurnosnim elementima poput sustava za zaključavanje i pojačanim čeličnim kablovima koji onemogućuju krađu bicikala. Ono što je svakako nedostatak ove vrste je onemogućen pristup prtljažniku što se može pokazati kao problem tijekom putovanja.

obzirom da se smatraju dijelom dodatne opreme za automobile, krovni nosači za auto doista uvelike olakšavaju prijenos različitih sportskih rekvizita i stvari.

Automobilski krovni nosači su korisni dodatak

Već je prethodno istaknuta popularnost krovnih nosača kada je riječ o prijenosu bicikala, no oni su vrlo korisni i za prijenos drugih rekreativnih dodataka. U tom smislu, automobilski krovni nosači mogu poslužiti za prijenos:

  • Skija
  • Snowboarda
  • Kanua
  • Kajaka
  • Krovne kutije

S obzirom da se smatraju dijelom dodatne opreme za automobile, krovni nosači za auto doista uvelike olakšavaju prijenos različitih sportskih rekvizita i stvari pa su u tom smislu odlična pomoć u organizaciji. Nerijetko se događa da svima tijekom putovanja nedostaje prostora, posebno kada je riječ o biciklima, skijama ili snowboardovima. Upravo se zbog toga krovni nosači za auto smatraju iznimno dobrim ulaganjem jer ih možete višekratno koristiti, ulaganja su pritom niska, a prednosti su bezbrojne. 

YouTube video

Ono što je važno napomenuti je da automobilske krovne nosače uvijek treba kupovati s obzirom na model automobila koji posjedujete te pri postavljanju uvijek treba pratiti upute. A sve to kako biste bili sigurni da su vaše stvari osigurane tijekom putovanja te da će putovanje proći u redu, a da će sigurnost vas i drugih sudionika u prometu biti zadovoljena.

Članci iz iste kategorije: