Motoristička oprema koja može spasiti život

S obzirom na opasnosti koje prate motociklizam ne čudi činjenica da se isti smatra jednim od opasnijih sportova i rekreativnih aktivnosti kojim se danas bavi velik broj ljudi. Upravo je zbog toga vrlo važno izabrati dobru mušku motorističku odjeću koja će vas štititi tijekom svake vožnje. 

Osim zaštite, ona služi i za to da vozaču tijekom dugih, izazovnih i brzih vožnji bude ugodno. S obzirom da je danas asortiman moto odjeće zaista velik, u nastavku ćemo vam skrenuti pažnju na najvažnije komade, ali i neke općenite upute kojih biste se trebali držati prilikom kupnje.

Zaštitni parametri pri vožnji motociklom

Kao što je ranije navedeno, primarna uloga muške motorističke odjeće je zaštita motociklista od lomova i drugih ozljeda do kojih može doći prilikom padova i nesreća. Osim toga, muška motoristička odjeća ima i drugu ulogu, a to je zaštita motociklista od nepovoljnih vremenskih uvjeta s kojima su svakodnevno suočeni poput:

  • Sunca
  • Vjetra
  • Kiše
  • Hladnoće

Kako bi motociklist bio siguran i zaštićen od svih nepovoljnih vremenskih uvjeta s kojima je suočen, izboru i kupnji muške motorističke odjeće treba se posvetiti kako bi se izabrali najbolji i najkvalitetniji modeli.

Širok asortiman moto opreme

S obzirom na to da je asortiman muške motorističke odjeće velik, ne čudi da se korisnici nerijetko zbune, posebno početnici koji nisu upoznati sa svom odjećom, ali ni s činjenicom što im je zaista potrebno. Ukoliko pripadate jednoj od navedenih skupina evo pomoći oko toga što se sve smatra muškom motorističkom odjećom:

  • Motorističke hlače
  • Motorističke jakne
  • Motoristički prsluci
  • Motorističke kape
  • Motorističke rukavice

Osim ovoga, u asortimanu se često mogu pronaći i različiti dodaci poput štitnika ili naočala, kao i motoristička obuća koja također ima važnu ulogu u zaštiti motocklista prilikom vožnje.

Uložite u moto kacige i sačuvajte svoj život

Jedinom od najvažnijih dijelova muške motorističke odjeće i opreme smatraju se motorističke kacige koje primarno štite glavu od udaraca i ozljeda nastalih uslijed padova. Tome je tako zbog toga što je najveći postotak smrtnosti motociklista uzrokovan upravo ozljedama glave koje su najkompleksnije i najteže. 

Zbog svega navedenog stručnjaci napominju kako prilikom kupnje ovog dijela opreme nikako ne biste smjeli štedjeti, već uložiti što više možete jer je upravo motoristička kaciga ta koja vas može spasiti od sigurne smrti.

YouTube video
Najvažniji dio motorističke odjeće i opreme su motorističke kacige.

Ušteda i praktičnost

Nakon kupnje dobre i kvalitetne motorističke kacige, kao su primjerice LS2 kacige, vrlo je važno kupiti i dobru mušku motorističku odjeću koja će štititi ostatak tijela od ozljeda, ali i nepovoljnih utjecaja vremenskih uvjeta kojima su motociklisti izloženi. U tom smislu, stručnjaci savjetuju kupnju setova, najčešće motorističkih hlača i jakne čime osim zaštite dobivate i značajnu uštedu u usporedbi s kupnjom pojedinačnih dijelova.

Motoristička jakna tako štiti vaš torzo od mogućih ozljeda, a uz dodatke poput pojasa za bubrege i od štetnog utjecaja vjetra i hladnoće.

Certificirana  moto odjeća je garancija kvalitete

Bez obzira o kojem se dijelu muške motorističke odjeće radilo, ono što je vrlo važno je to da birate onu koja posjeduje certifikate kvalitete koja je ispitana uz pomoć različitih relevantnih testiranja. Jedino takva može se smatrati dovoljno kvalitetnom odjećom koja će doprinijeti osjećaju udobnosti i zaštite tijekom vožnje. Također, najbolje ju je kupovati u fizičkim specijaliziranim trgovinama muškom motorističkom odjećom kako biste istu mogli odmah isprobati, a uz savjete prodavača i odabrati ono što je najbolje za vaše potrebe. 

Širok asortiman moto opreme.

Ukoliko u svom mjestu nemate specijaliziranu trgovinu, tada ju možete potražiti i na internetskim stranicama, odnosno web shopovima nekih od relevantnih trgovina. Cijene su na tim web stranicama nerijetko nešto niže od cijena u trgovinama pa svi oni koji unaprijed znaju svoje idealne veličine, na ovaj način mogu i uštedjeti.

Zaštita od padova

Uz motorističku kacigu, vrlo važan dio muške motorističke odjeće su i motorističke hlače koje štite noge motociklista od većih ozljeda i ogrebotina prilikom pada s motora. Stručnjaci savjetuju da motorističke hlače svakako potražite u fizičkim trgovinama s moto opremom kako biste ih mogli isprobati. 

Također, valja napomenuti da bi motorističke hlače trebale biti nešto šire jer je pravilo da se ispod njih oblači druga odjeća, dok one služe samo kao zaštita pa i to treba imati na umu. Ukoliko se želite dodatno zaštititi, svakako bi bilo dobro da birate motorističke hlače koje na koljenima imaju dodatak u vidu štitnika, najčešće od gumirane plastike, koji uvelike štite koljena od ozljeda ili barem od ogrebotina i posjekotina.

Članci iz iste kategorije: