Moto jakne štite od pada s motocikla

Svi ljubitelji vožnje na dva kotača znaju kako je za sigurnu vožnju motociklom važno više stvari. Prije svega, motocikl mora biti tehnički ispravan. A s druge strane, vrlo je važno da svaki vozač ima i kvalitetnu moto opremu. Ona se sastoji od više različitih dijelova, a najznačajnije su moto obuća i odjeća.

Postoje razne vrste odjeće za vožnju motocikla, a kao jedna od vrlo važnih uvijek se izdvaja moto jakna. Ona će vozača učinkovito zaštititi od mogućih padova ili raznih udara, a ujedno će biti i zanimljiv modni dodatak.

Osnovne funkcije moto jakne

Moto jakne koje danas možete pronaći na tržištu su odlične jer vas štite od:

  • Raznih vremenskih nepogoda (vjetar, kiša, snijeg i sl.)
  • Ozljeda kod manjih padova (ne očekujte da će vas moto jakna zaštititi od nekog velikog sudara i sl.)

Moto jakne obično su izrađene od više slojeva, u kombinacijama tkanine i mrežica. To je odlična kombinacija jer će ljeti omogućiti strujanje zraka pa vam neće biti toliko vruće. A zimi će biti odlična za čuvanje topline. Zato je ovo jedan od neophodnih dodataka moto opreme.

Osnovne funkcije moto jakne
Moto jakne obično su izrađene od više slojeva, u kombinacijama tkanine i mrežica.

Certifikati o sigurnosti

Danas je tržište moto opreme toliko razvijeno da nijanse odlučuju o kvaliteti određenih proizvoda. Kada je u pitanju kupnja motorističke jakne, svakako se isplati provjeriti posjeduju li kakav certifikat o sigurnosti. Naime, tvrtke koje ih proizvode i koje su sigurne u kvalitetu svojih proizvoda ih daju neovisnim tvrtkama na procjenu sigurnosti. Te tvrtke ih tada testiraju u raznim uvjetima i na temelju rezultata im daju određeni certifikat.

Certifikat može biti u nekoliko razina i pokazuje koliko je moto jakna sigurna. Čak i onaj model koji pokazuje tek malu razinu sigurnosti je svakako bolji od nekog modela koji nema nikakav certifikat o sigurnosti.

YouTube video
Vrlo je važno da svaki vozač ima i kvalitetnu moto opremu.

Podebljani slojevi moto odjeće

Kako bi moto odjeća bila još sigurnija, proizvođači na određene dijelove dodaju još i neke dodatne slojeve. Kada su u pitanju motorističke jakne, većina modela ima pojačanja na dijelovima gdje su remena, laktovi i leđa, odnosno na one najizloženije dijelove tijela. Ti dijelovi jakne se rade od različitih materijala, a najčešće su:

  • Spužva
  • Silikon
  • Plastika
  • Memorijska pjena 

Uglavnom su posebno zašiveni ispod jakne pa su neprimjetni, ali u slučaju pada s motocikla, možete biti sigurniji da ćete proći s tek manjim ozljedama jer će vas ti dodatni dijelovi još više zaštititi.

Osim toga, važan je i materijal o kojeg su izrađene moto jakne. Mnogo preferiraju kožu jer su takvi modeli ujedno i vrlo estetski zanimljivi. Ipak, takvi modeli ne traju baš dugo vremena jer se koža brže oštećuje pri vožnji na otvorenom. Zato se možda bolje odlučiti za neku moto jaknu od tkanine koja bi vam trebala dulje trajati.

Motorističke jakne napravljene su iz različitih materiala.
Dijelovi jakne se rade od različitih materijala.

Ne brzajte s kupnjom moto jakne

Moto jakna je komad opreme za vožnju motocikla koji je vrlo bitan pa se trebate dobro fokusirati tijekom kupnje kako biste kupili onaj idealni model za svoje potrebe. To znači da uglavnom neće biti dovoljno samo ušetati u prvu trgovinu s moto opremom, već će biti potrebno obići više takvih trgovina i isprobati više različitih modela dok ne pronađete ono što vam stvarno odgovara.

Samo na taj način ćete moći pronaći onaj najbolji model, koji će vam odlično pristajati, ali koji će vas ujedno i odlično štititi od raznih vanjskih utjecaja. Veličina je također vrlo bitna jer ako kupite premali model, vožnja motocikla bi mogla postati vrlo neugodno iskustvo. Zato svakako dobro isprobajte sve prilikom kupnje jer je riječ o moto opremi koja se ne kupuje tako često pa je vrlo važno odmah kupiti sve ispravne veličine.

Moto oprema u trgovinama

Osim ranije navedene moto odjeće, u trgovinama se može pronaći i razna moto oprema koja će vašu vožnju učiniti još zabavnijom, ali prije svega i sigurnijom. Kada je riječ o donjem dijelu tijela, svakako će vam dobro doći i motorističke hlače, a na nogama biste trebali imati moto čizme. Sva ta moto oprema je itekako bitna za veću razinu sigurnosti.

A želite li se još dodatno osigurati, preporuka je i da kupite neku akcijsku kameru koja se postavlja na kacigu. Ovakva vrste moto opreme služi kako bi se tijekom vožnje sve snimalo u obliku videozapisa koji kasnije možete slobodno pregledavati. Iako se ovakve snimke ne mogu koristiti u svrhu dokazivanja na sudu, vama mogu pomoći da kasnije sagledate određene situacije koje su vam se dogodile u prometu.

Kvalitetna moto oprema
Moto oprema koja će vašu vožnju učiniti još zabavnijom.

Članci iz iste kategorije: