Gume su najbitniji dio automobila

Mnogi nisu svjesni koliko su zapravo gume važan dio automobila i koliko je važno imati što kvalitetnije i bolje gume. One su jedini dio automobila koji je u dodiru s asfaltom i zbog toga su od presudne važnosti tijekom vožnje, te su ujedno i najvažniji dio automobila. Nevažno o tome koliko dobar automobil vozite, ako nemate dobre gume, tada riskirate nezgodu. Ovisno o vremenskim uvjetima ovisi i to kako biste trebali voziti, a sve o tome kakve sve vrste guma razlikujemo i koje odabrati tijekom kupnje saznajte u nastavku.

Ljetne i zimske gume

Najpopularnija opcija guma za automobil su verzije ljetnih i zimskih guma. Ovisno o vremenskom razdoblju gume se mijenjaju i tako se osiguravaju najbolji uvjeti za vožnju tijekom svakog godišnjeg doba. Ljetne gume namijenjene su velikim toplinama i suhoći, te je upravo zbog toga njihova površina plića od zimskih. Ljetne gume dobro podnose i kišu, te tijekom obilnih ljetnih pljuskova nećete imati problema tijekom vožnje.

Gume su najvažniji automobilski dio
Gume Continental

S druge strane zimske gume namijenjene su većim hladnoćama i lošijim vremenskim uvjetima. One podnose izrazito niske temperature, kišu, snijeg i led, no u slučaju velikih vrućina i jakog sunca može doći do njihovog oštećenja. Zimske gume imaju nešto veće udubine na površini i zbog toga bolje podnose snijeg, no svakako se preporučuje korištenje lanaca tijekom obilnog snijega. U slučaju ljetnih guma, lanci su obavezni kako biste izbjegli mogućnost proklizavanja. 

Ljetne i zimske gume mijenjaju se otprilike svakih 6 mjeseci. Najbolja solucija je kupnja dodatnih felgi, kako biste gume mogli sami mijenjati i ne zamarati se velikim gužvama kod vulkanizera za vrijeme sezone promjena guma.

4 season gume

Najjeftinije gume su 4 season gume koje su namijenjene korištenju kroz cijelu godinu. One su najjeftinije, no ne pružaju najbolje uvjete za vožnju. Prednost je što ih ne morate mijenjati svakih pol godine, no negativne strane su lošije performanse na cesti.

Gume Sava
4 season gume Sava

Iz ovih guma nećete izvući maksimum ni u ljetnoj, ni u zimskoj sezoni, te biste se svakako prije trebali odlučiti za kombinaciju zimskih i ljetnih guma.

Kako odabrati i gdje kupiti gume?

Kao što smo već napomenuli u uvodu, gume su najvažniji automobilski dio i nikako ne biste trebali štedjeti prilikom njihove kupnje. Naravno, nisu samo gume odgovorne za kvalitetu vožnje, već i vremenski uvjeti na cestama. Stoga i ako imate najkvalitetnije gume na tržištu i dalje uvjete vožnje morate prilagoditi vremenskim uvjetima. Na tržištu postoje razne marke guma, a neke od najkvalitetnijih su zasigurno Bridgestone, Continental, Michelin i Goodyear.

Najjeftinije gume možete kupiti online. Danas je sve moguće kupiti preko interneta po veoma niskim cijenama, te su i autodjelovi i gume dostupne u raznim online trgovinama. Prednosti kupnje preko interneta su jeftinije cijene, veća ponuda, te brza dostava na kućnu adresu. Nakon što vam stignu gume, dovoljno je otići kod vulkanizera i platiti samo zamjenu guma.

Čelične felge za najbolji ugođaj vožnje

Osim guma i naplatci su veoma važni za što bolji ugođaj tijekom vožnje. Čelične felge jedan su od najpopularnijih odabira, a uzrok tome je što autu daju novi privlačan izgled. One nisu samo ukras automobila, već i osnovni dio pogona, te je bitno da izaberite što kvalitetnije čelične felge prilikom kupnje. Postoji mnogo različitih proizvođača, a kvaliteta se većinom diktira s cijenom. 

Čelične felge jedan su od najpopularnijih odabira
Kvalitetne čelične felge

Dinamika vozila tijekom vožnje je veoma bitna, a njoj osim guma doprinose i kvalitetne čelične felge. Osim toga one će osigurati i što preciznije upravljanje vozilom u zavojima, te mogu pomoći i prilikom ubrzavanja ili usporavanja. Budući da su čelične felge veoma čvrste, one osiguravaju da se guma tijekom vožnje što manje deformira. 

Mnogi kupuju dodatne čelične felge kako bi mogli imati dva para guma i mijenjati ih sami u garaži, bez potrebe za odlaskom kod vulkanizera. Na jednom setu stave se zimske, a na drugom ljetne gume i jednostavno se primjene svakih pola godine.  Čelične felge možete kupiti online i na taj način uštedjeti novac u odnosu na klasične fizičke prodavaonice. Imajte na umu da je dijametar veoma bitan i da morate koje veličine naplatci vam pašu za vaš automobil. Kupnja malo većih ili manjih felgi može dovesti do problema i smanjiti sigurnost vožnje. Postoje razni stilovi felgi, a prema vašim željama možete odabrati onaj koji vam se najviše sviđa i koji najbolje paše na vaš model automobila.

Članci iz iste kategorije: