Čelični naplatci su otporniji od aluminijskih

Automobili koje danas vidite na cestama razlikuju se po svojim performansama, ali i po izgledu. Kada je u pitanju vanjski dio autobmobila, uz boju, najvjerojatnije ćete odmah primijetiti i naplatke na kotačima. To mogu biti čelični naplatci ili aluminijski, a nešto stariji modeli još koriste i ratkape. Riječ je o plastičnim dijelovima koji pokrivaju taj jedan dio kotača. No, one su se pokazale kao neučinkovite, pogotovo pri vrlo niskim ili visokim temperaturama te su znale pucati.

Čelični naplatci odlična su opcija ako tražite neko dugotrajno rješenje koje neće biti pod utjecajem vremenskih prilika i raznih drugih nepovoljnih čimbenika.

Prednosti čeličnih naplataka

Čelični naplatci za auto imaju brojne prednosti. Prije svega, jeftiniji su od alu naplataka te će se oni koji traže nižu cijenu svakako odlučiti za njihovu kupnju. Osim toga, glavna prednost im je u tome što su puno izdržljiviji od ostalih vrsta, a to je se najviše osjeti pri vožnji zimi. Tada na cestama ima dosta soli, a oni ih ne nagriza ni približno toliko kao što je slučaj s onim od aluminija. Isto tako, sitni kamenčići koji se također znaju posipati po cesti kako bi spriječili klizanje neće napraviti štetu u doticaju s njima. 

Automobilski čelični naplatci
Čelični naplatci jeftiniji su od alu naplataka

Osim gore navedenih prednosti, ako planirate na kotače montirati lance za snijeg, tada je preporuka da svakako na kotačima imate čelične naplatke kako ne bi došlo do oštećenja.

Atraktivan izgled vozila

Kada govorimo o određenim nedostacima, automobilski čelični naplatci nisu pretjerano atraktivni. Zbog toga ljubitelji uređivanja svojih limenih ljubimaca neće niti pomisliti na njihovu kupnju. Drugi pak vozači će tome problemu doskočiti tako što će na njih još postaviti ranije spomenute ratkape. One se mogu pronaći u raznim dizajnima te će ih prekriti i time ipak učiniti ljepši ukupni dojam. 

Čelični naplatci za auto
Čelični naplatci su puno izdržljiviji od ostalih vrsta

Ratkape se mogu pronaći po cijeni već od nekoliko desetaka kuna po komadu, ali i po cijeni od stotinjak kuna i više po komadu, kad je riječ o onim originalnim. U svakom slučaju, želite li otporne naplatke koji će vam dugo trajati, odaberite čelične, a ako vam je bitan i konačni izgled, dodajte i ratkape na njih.

Dva seta autoopreme

Danas su aluminijski naplatci definitivno češći na vozilima, pogotovo ljeti. Kada dođe zima, ljetne gume se mijenjaju zimskima, a jedan dio vozača tada alu naplatke prebacuje s ljetnih na zimske gume. No, najbolja opcija je da imate pripremljene zimske gume s već postavljenim čeličnim naplatcima. Zamjena ljetnih i zimskih guma je tada puno brža, a vi ćete onda zimi koristiti otporniju verziju.

YouTube video
Čelični kotači VS aluminijski kotači | Što je drugačije/bolje?

Zimi ionako na cestama se mogu očekivati loši uvjeti, s puno snijega, blata i leda pa vjerojatno nećete toliko mariti za ljepotu auta, već biste trebali više razmišljati o sigurnosti. A čelični naplatci sa zimskim gumama će vam upravo to i pružiti.

Online kupnja naplataka za auto

Iako danas postoje brojne trgovine s autodijelovima i autoopremom, savjet je da se odlučite na online kupnju naplataka. Web trgovine koje vam ih nude će tako na jednom mjestu imati puno veći izbor od klasičnih trgovina. Naime, klasične trgovine su ograničene prostorom pa ćete uglavnom u njihovom prodajnom prostoru moći pogledati samo nekoliko komada. Kupnja online je zato puno brža i bit će dovoljno da upišete dimenziju svojih guma te će vam na temelju tog podatka biti prikazani svi modeli naplataka.

Asortiman alu naplataka će vjerojatno ipak biti nešto veći jer je riječ o traženijem komadu autoopreme, a i danas postoje brojne tvrtke koje se bave isključivo njihovom proizvodnjom. Zbog toga možete očekivati da ćete pronaći jako puno različitih modela.

Aluminijski naplatci kao sinonim vanjske ljepote auta

Aluminijski naplatci za auto danas svakako podižu njegovu atraktivnost i vanjsku ljepotu. To je nešto što će ljubitelji uređivanja auta prvo potražiti te će se odlučiti za neki zanimljiv model. Danas možete pronaći razne vrste alu naplataka:

  • S različitim krakovima
  • S rupama
  • U raznim bojama (osim uobičajene srebrne boje, sve je češća i crna boja) itd.

Izbor alu naplataka u trgovinama s autoopremom je stvarno jako velik i ako niste potpuno sigurni u ono što tražite, imat ćete problema dok pronađete onaj odgovarajući model zbog količine dostupnih modela.

Kao što je ranije navedeno, zimi se svakako preporučuje da aluminijske naplatke zamijenite s čeličnima jer oni nisu toliko otporni na zimske uvjete, od niskih temperatura, soli na cestama, kamenčića koji ih mogu oštetiti i slično.

Članci iz iste kategorije: