FM odašiljači upotpunjuju užitak vožnje uz pomoć tehnologije

Za sve vozače koji mnogo vremena provode u vožnji svaka je dodatna pomoć dobrodošla, osobito ako će im olakšati vožnju i stvoriti ugodnije uvjete putovanja. Jedan od takvih jedinstvenih uređaja koji mogu iznimno dobro utjecati na iskustvo vožnje jesu i FM odašiljači ili FM transmiteri.

Što su FM odašiljači?

FM odašiljači su uređaji koji omogućuju slušanje raznih audio zapisa s drugih uređaja, a ne vlastitog autoradija. Oni se koriste kao veza između radija i vašeg pametnog telefona, USB sticka ili nekog drugog medija na kojem imate pohranjenu muziku, audio knjige ili slično. 

FM odašiljači i bezručno telefoniranje
FM odašiljači omogućuju bezručno telefoniranje

Osim što vam omogućuje slušanje muzike i drugih audio zapisa po vlastitom izboru FM odašiljač možete koristiti na još mnogo načina. On vam može služiti i kao sustav za bezručno telefoniranje što je vrlo bitno jer povećava nivo sigurnosti tijekom vožnje i omogućuje slobodnu komunikaciju dok su vaše ruke na volanu.

Prednost odašiljača FM signala

Još jedna odlična prednost kojom se ponose FM odašiljači je i njegova sposobnost da puni druge tehničke uređaje pa tako preko njega možete puniti svoj mobitel ili tablet u svakom trenutku. Svi znamo koliko nam se često dogodi da nam je baterija na mobitelu gotovo prazna baš kad nam je mobitel najpotrebniji.

FM odašiljači omogućuju punjenje mobitela
FM odašiljači omogućuju također dvostruku tačku punjenja USB za punjenje mobitela

Ovaj uređaj ima i druge funkcije, a jedna od njih je povezivanje vlastitog navigacijskog uređaja s auto-radijem što vam omogućuje da čujete upute za put. 

Krenite na putovanje autom

Mnogima je danas automobil omiljeno prijevozno sredstvo. To i ne čudi, s obzirom da na taj način imaju određenu komociju. Mogu krenuti na put kada žele, mogu stati kada žele i slično. Upravo zbog toga se često zapute na razna putovanja koristeći svoje vozilo.

Kako se koriste odašiljači?

FM odašiljači se vrlo jednostavno montiraju u svaki automobil, a jedino što trebate imati jest auto-radio. Postavljanje je vrlo jednostavno:

  1. FM odašiljač treba spojiti u auto te na radiju pronaći slobodnu frekvenciju (praznu frekvenciju na kojoj nema emitiranja) i unijeti je u FM odašiljač
  2. Nakon toga treba međusobno spojiti transmiter s uređajem kojeg želite spojiti s njim ( mobitel, USB stick ili slično) i uživati u glazbi, audio knjizi ili nekom drugom audio zapisu.

Povezivanje

Način spajanja FM odašiljača u auto nije isti za sve uređaje. Neki se mogu spojiti stavljanjem u utor za upaljač što je odlično rješenje jer se na taj način odašiljaču neće moći isprazniti baterija i bit će funkcionalan čitavo vrijeme. Neki se pokreću pomoću baterija pa onda morate voditi brigu o tome u kojem su stanju i imati rezervne baterije pri ruci, a neki rade uz punjenje što znači da ga morate redovno puniti kako bi radio.

YouTube video

Isto tako, svi FM odašiljači se ne spajaju s izvorom zvuka (mobitelom, USB-om ili slično) na isti način. Neki već na sebi imaju utor za USB koji omogućuje priključivanje USB sticka ili mobitela u njega. Neki imaju ugrađenu Bluetooth tehnologiju kako bi se bežično spojili s mobitelom, a ima i nekoliko opcija odašiljača koji imaju kablove koji ulaze u utor za slušalice na mobitelu. Na tržištu postoji i nekoliko FM transmitera u koje se može staviti i microSD kartica.

Kupnja kvalitetnog FM odašiljača

Prilikom kupnje FM odašiljača imate mogućnost osloniti se na modele koji imaju praktičnu mogućnost pronalaska praznih frekvencija umjesto vas, a mogu ih i memorirati kako bi imali više frekvencija za korištenje u slučaju da ona koju najčešće koristite ne bude slobodna. Ovo se može događati tijekom dužih putovanja jer nisu sve frekvencije jednako raspoložive na različitim mjestima.

FM odašiljači mogu imati LCD ekran, no odlično bi bilo i da ima RDS tako da možete na ekranu vidjeti koju pjesmu ili audio zapis slušate. Daljinski upravljač je odličan dodatak ovom gadgetu jer omogućuje slušanje audio zapisa svim putnicima u autu.

Auto akustika – samo najbolji zvuk za vaš auto

Auto akustika je zajednički naziv za sve dijelove automobila koji sudjeluju u stvaranju zvuka unutar automobila, a najvažniji su auto radio, zvučnici, pojačala i subwooferi te razni kablovi, antene i druga oprema.

Auto radio je primarni izvor zvuka u svakom automobilu stoga je vrlo bitno obratiti pažnju na njegovu kvalitetu. To su prepoznali i proizvođači automobila koji privlače kupce odličnim modelima.

Kvaliteta zvučnika je također jako važna jer upravo su oni odgovorni za dobru reprodukciju zvuka i potpuno uživanje u glazbi. Osim klasičnih zvučnika, za još bolji užitak u glazbi, ugraditi i subwoofere, niskotonske zvučnike koji će odsvirati zvučno područje ispod 80 Hz, što je nešto što klasični auto zvučnici ne mogu. Zbog njih je zvuk bolji i kvalitetniji.

Ne smijemo propustiti spomenuti i ostalu audio opremu, koja se naziva autoakustika, kao što su:

  • pojačala
  • kablovi
  • antene
  • transmiteri
  • konektori 
  • adapteri

Tu je naravno i druga slična oprema koja omogućuje međusobno spajanje različitih dijelova auto akustike, za postizanje odličnog audio iskustva tijekom putovanja.

Članci iz iste kategorije: