Neka bicikl uvijek putuje s vama na krovu auta

Prije kupnje nosača za bicikl važno je prethodno se informirati o tome da postoje različiti načini za prijevoz bicikala te da postoji nekoliko različitih vrsta dodataka za njihov prijevoz. Osim toga, svaka pojedina vrsta nosača za bicikl ima svoje prednosti i mane. 

One su vezane uz položaj njihove montaže na vozilu ili primjerice s obzirom na stil vožnje automobila kao i njegov oblik te kapacitet koji ograničava broj bicikala koji se na njima mogu prenositi. 

Vrste nosača za bicikl za auto

Ovisno o tome koji model automobila imate te informaciju o tome koliko bicikala želite, odlučit ćete koji nosači za bicikl vam se najviše isplate kupiti. Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta, a neke od najkorištenijih su:

  • krovni nosači za bicikl
  • oni koji se postavljaju na kuku automobila
  • oni koji se postavljaju na vrata prtljažnika
  • oni koji se postavljaju a tovarni prostor kamioneta
Kupnja nosača za bicikl
Prije kupnje nosača za bicikl važno je prethodno se informirati o tome da postoje različiti načini za prijevoz bicikala te da postoji nekoliko različitih vrsta dodataka za njihov prijevoz.

Ovisnost vrste krova i nosača

Stručnjaci napominju da temeljnu odluku o tome koju vrstu automobilskih nosača za bicikl ćete odabrati zapravo diktira model vašeg automobila. Tako primjerice vlasnici automobila koji imaju rebrasti ili stakleni, tzv. panorama krov na automobilu neće biti u mogućnosti odabrati krovne nosače za bicikle jer se oni ne mogu montirati na tu vrstu krova, a da garantiraju sigurnost i stabilnost bicikala na krovu. 

Nakon odabira primjerene vrste s obzirom na vaš model automobila, slijedi selekcija prema tome koliki broj bicikala ćete na njima prenositi.

Ekonomično rješenje za one koji imaju kuku

Ukoliko vaš model automobila ne dozvoljava montiranje krovnih nosača za auto, a na svom automobilu imate već postavljenu kuku za vuču, odlično i vrlo ekonomično rješenje za vas su modeli koji se montiraju na kuku automobila. Nosivost ove vrste je jedan do četiri bicikla. Ono što se ističe kao njihova prednost je činjenica da se bicikli vrlo lako postavljaju i skidaju. Automobilski nosači za bicikl koji se montiraju na kuku dolaze u dvije verzije:

  • S platformom na koju se mogu postaviti tri bicikla koji se s nje skidaju vrlo brzo i lako, a nakon korištenja se platforma preklapa (može prenositi do tri bicikla)
  • S cijevnim okvirom koji može prenositi do četiri bicikla

Ukratko, temeljne prednosti ove vrste su nosivost više bicikala (do maksimalno četiri bicikla), jednostavno skidanje i postavljanje bicikala koje ne zahtijeva podizanje ponekad teških bicikala te njihovo spuštanje po dolasku na odredište, mogućnost prenošenja bicikala koji imaju različite okvire. Osim svega navedenog, a ključnog za svaku vrstu prometovanja cestama – sigurnost, modeli na kuku vrlo su sigurna opcija za prenošenje bicikala s jednog mjesta na drugo. Ono što se navodi kao nedostatak ove vrste je to što oni koji ne posjeduju kuku za vuču, istu moraju i kupiti, a njezina cijena je u većini slučajeva vrlo visoka pa se kupnja ove vrste nosača za bicikl ne isplati.

Nosači za bicikl
Ovisno o tome koji model automobila imate te informaciju o tome koliko bicikala želite, odlučit ćete koji nosači za bicikl vam se najviše isplate kupit

Iskoristite prtljažnik auta

Najrjeđe korištena vrsta modeli koji se montiraju na prtljažnik. Osim što ne zahtijevaju upotrebu velike sile za podizanje i skidanje bicikala, ova vrsta i nema previše prednosti. Naime, nosači za bicikl koji se postavljaju na prtljažnik onemogućuju pristup prtljažniku što je svakako jedna od velikih mana, posebno tijekom dugih putovanja kad putnicima može zatrebati nešto iz prtljažnika. 

Osim toga, oni zaklanjaju registarske oznake i stražnja svjetla zbog čega su dijelom i sigurnosna prijetnja u smislu Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Krovni nosači
Jedna od najpopularnijih opcija su svakako krovni nosači za auto koji za razliku od nekih drugih vrsta poput onih koji se montiraju na kuku ili prtljažnik, vlasniku daju mogućnost pristupa prtljažniku.

Krovni nosači za auto

Jedna od najpopularnijih opcija su svakako krovni nosači za auto koji za razliku od nekih drugih vrsta poput onih koji se montiraju na kuku ili prtljažnik, vlasniku daju mogućnost pristupa prtljažniku. Na automobiskim krovnim nosačima moguće je prenositi i samo jedan bicikl te više bicikala koji imaju različitu veličinu kotača. 

YouTube video

Dodatna sigurnost bicikala na ovoj vrsti postiže se ugradnjom posebnih vilica koje onemogućuju ispadanje bicikala. Krovni nosači za bicikl za auto su cjenovno vrlo pristupačni zbog čega se na njih odlučuje velik broj ljudi. Također, ugradnjom vam je omogućeno i montiranje krovne kutije bez dodatnih troškova u smislu dodatnih dijelova za pričvršćivanje. Ono što se navodi kao glavni nedostatak je to što nisu kompatibilni sa svim vrstama krovova automobila te što je za postavljanje i skidanje bicikala s njih potrebna snaga. Bez obzira na to, sve se više vozača odlučuje na njihovu kupnju jer im kasnije mogu koristiti za učinkovit prijevoz stvari na krovu auta.

Članci iz iste kategorije: