Dodatan kofer na krovu auta

Ukoliko često putujete osobnim automobilom na mjesta udaljenija od svog mjesta stanovanja i pritom sa sobom nosite veću količinu stvari, krovni nosači su obvezan dodatak za vaš automobil, za organizirano i sigurno putovanje. 

Krovni nosači pogodni su za prijevoz bicikala, skija, kajaka, snowboardova, ali i za postavljanje dodatka popu krovne kutije koja služi kao dodatan prostor za pohranu i prijenos stvari. Možete ih kupiti u brojnim trgovinama s autoopremom koje nude veliki asortiman za različite modele automobila.

Važni parametri pri kupnji krovnih nosača

Kako bi se krovni nosači mogli postaviti na automobil i na taj način vam olakšali prijevoz vaših stvari, važno je kupiti one koji odgovaraju modelu vašeg automobila. Osim kupnje odgovarajućeg modela, važni su i ovi parametri koje je dobro imati na umu tijekom kupnje:

  • materijal izrade i završetak od gume
  • cjelokupna kvaliteta 

Svi navedeni parametri vrlo su važni i korisni pri kupnji krovnih nosača za auto jer omogućuju jednostavan, siguran i dugotrajan prijevoz vaših stvari, a samim tim su onda i dobro ulaganje. 

Vodič kroz postavljanje ovog dodatka na krov auta

Za postavljanje krovnih nosača, na krovu automobila postoje predviđena mjesta zbog čega je postavljanje olakšano. Općenito, postavljanje automobilskih krovnih nosača je vrlo jednostavno, a jedna od prednosti je i to što se oni ne moraju koristiti cijelo vrijeme.

Kvalitetni krovni nosači
Krovni nosači na automobilu

Oni se postavljaju prema uputama proizvođača, a nakon skidanja tereta i po prestanku korištenja možete ih ukloniti s krova automobila i spremiti do neke druge prilike kada će vam opet zatrebati. 

Mogućnost njihova skidanja je prednost zbog toga što mnogi smatraju kako njihova prisutnost na krovu automobila narušava njegov izgled. 

Krovni nosači za bicikle

Posebna vrsta su krovni nosači za bicikle koji su odličan izbor za sve one koji vole sport i rekreaciju te često putuju tim povodom, noseći sa sobom bicikl. S obzirom da većina automobila ima malen prtljažnik te ne dopušta prenošenje bicikala unutar vozila, vrlo popularni su postali automobilski krovni nosači za bicikl. 

Krovni nosači za bicikle
Krovni nosači za bicikle

Prije njihove kupnje važno je dobro izmjeriti bicikle i odabrati pravilne dimenzije nosača. Osim toga, i materijali od kojih su izrađeni krovni nosači za bicikle su vrlo važni, kao i mogućnost koliko bicikla ćete moći prevoziti na njima. Ukoliko se profesionalno bavite biciklizmom ili imate skup i kvalitetan rekreacijski bicikl, nikako ne biste smjeli štedjeti na ovim automobilskim dodacima. Neki od ostalih važnih parametara pri izboru kvalitetnih krovnih nosača za bicikle su:

  • težina
  • nosivost
  • način montaže
  • postojanje sigurnosne brave i sigurnosnih certifikata

Preduvjet za krovnu kutiju

Krovna kutija za auto dio je dodatne automobilske opreme te, kao što je već spomenuto, služi za prijevoz stvari koje ne stanu u prtljažnik automobila. Ona se postavlja na krov automobila, odnosno na krovne nosače.

Video: Krovne kutije Nordrive

Ukoliko vaš automobil ne posjeduje krovne nosače, iste ćete morati kupiti. Osim opcije kupovine odgovarajućih modela, postoji i opcija kupovine seta koji se sastoji od krovne kutije i za nju odgovarajućih krovnih nosača. 

Kupnja krovne kutije

Kada se kupuje krovna kutija za auto, to možete obaviti u fizičkoj trgovini ili u web trgovini specijaliziranih trgovina. Kada govorimo o tome koja je vrsta kupovine jednostavnija, to je svakako online kupovina u kojoj imate bolji pregled svih modela, iste te modele možete filtrirati prema svojim kriterijima kao što su kapacitet, dimenzije, cijena i slično.

Isto tako, u web shopovima su automobilske krovne kutije često znatno jeftinije nego u fizičkim trgovinama, a uz to nude i opciju dostave na kućna vrata kao i povrat novca ukoliko niste zadovoljni. S druge strane, u fizičkoj trgovini ćete dobiti profesionalne i stručne savjete vezane uz odabir ili pak montažu. Kada govorimo o montaži krovne kutije, važno je biti dobro upućen u cjelokupan proces pa čak i zatražiti stručnu pomoć jer je vrlo važno da montaža bude čvrsta i sigurna te da ne zaklanja ni vrata ni prtljažnik. 

Kapacitet određuje koliko ćete stvari spremiti

Kod kupnje je također vrlo bitan i izbor kapaciteta krovne kutije za automobil. Danas one dolaze u manjih kapacitetima (300 L) te nešto većim kapacitetima (preko 700 L).  Odluku o kapacitetu je najbolje donijeti nakon dobrog informiranja i uvjeravanja u veličinu određenog modela uživo. Iako je uvijek bolje imati nešto više prostora u krovnoj kutiji, ipak ne bi trebalo pretjerivati i kupovati onu prevelikog kapaciteta. Takvi modeli su znatno skuplji, a i utječu na aerodinamičnost automobila koji stoga troši više goriva tijekom vožnje. 

Članci iz iste kategorije: