Prenesite veći teret na krovu automobila

Bez obzira jeste li avanturist zaljubljen u kampiranje, obožavate bicikliranje ili pak najviše uživate u zimskim sportovima poput skijanja ili snowboardanja, krovni nosač zasigurno je nezaobilazan dodatak za vaš automobil. Na njega možete postaviti mnoge različite stvari, od sportske opreme pa sve do krovne kutije, ili ga pak koristiti kao pripomoć u prijevozu većih stvari, koje ne stanu u prtljažnik vašeg automobila. 

Iako on može biti veća investicija, ako u vašem automobilu često nema mjesta za sve stvari koje želite prevesti, onda je odlično ulaganje u dodatak koji će vam pomoći da na siguran i bezbrižan način prevezete sve što ste ikada željeli.

Odaberite odgovarajući krovni nosač

Automobilski krovni nosači biraju se prema vrsti krova i veličini automobila, što je važno imati na umu, kako ne biste odabrali krivi model. Iako se odabir odgovarajućeg može učiniti zbunjujućim, s obzirom da postoji mnogo različitih vrsta za mnoge različite parametre, pomoć možete potražiti kod trgovca, ali i na internetu. 

Na mnogim web stranicama može se pronaći pretraživač u koji je dovoljno unijeti:

  •  Marku automobila
  •  Model automobila

Kao rezultat ćete dobiti listu onih koji odgovaraju upravo vašem automobilu. Odabir odgovarajućeg prije svega je bitan jer ga u protivnom nećete moći pravilno montirati, što je velika sigurnosna opasnost u vožnji.

Montirajte dodatak za auto prema uputama

Montiranje krovnih nosača uvijek bi se trebalo izvoditi uz pomoć uputa. Osim što upute možete pronaći u privitku uz same krovne nosače, također ih možete pronaći i na internetu. Za poznatije modele i proizvođače također postoje i video upute za montiranje, što je posebno zgodno jer ih onda možete montirati prateći upute korak po korak te se uvijek lako vratiti nekoliko sekundi unatrag kako biste pomnije promotrili proces postavljanja krovnih nosača.

YouTube video

Auto dodatci za svaku priliku

Kod kupnje krovnih nosača imajte na umu da za nošenje određenih tereta trebate posebne nosače – na primjer, za bicikle su vam potrebni dodatni nosači za bicikl, a isto vrijedi i za skije, kajake, snowboarde i slične stvari. Trebate li one za prevoženje određenog tereta, provjerite postoji li opcija kupnje s tim dodatkom, u paketu. Tako ćete biti sigurni da vaš krovni nosač i dodatak savršeno odgovaraju jedno drugome. S druge strane, ako ih već imate, provjerite nudi li proizvođač odgovarajuće dodatke koji su vam potrebni. Ako ne, uvijek se možete odlučiti i za univerzalne nosače za bicikl, skije ili bilo koji drugi teret.

Nova ili već korištena auto oprema

Cijena krovnih nosača kreće se od osamsto pa sve do nekoliko tisuća kuna, pa kupnja može biti osjetni udarac na budžet. Upravo radi toga, mnogi rješenje pronalaze u kupnji već korištenih modela. Iako je ovaj potez odličan što se budžeta tiče, problem može predstavljati to što je ponekad teško pronaći model koji odgovara vašem automobilu. Uz to, trebate na umu imati kako kupnja korištenog krovnog nosača može otežati pronalazak dodataka poput onih za nosač za bicikl ili skije. Uz to, kod kupnje već korištenih posebnu pozornost treba obratiti na njihovo stanje, pojavu hrđe i slične čimbenike koji mogu utjecati na njihovu dugotrajnost.

Pratite upute proizvođača krovnih nosača

Kada se kupuju krovni nosači posebno je važno također obratiti pozornost na upute proizvođača, pogotovo što se nosivosti tiče. Prenošenje tereta koji prelazi dozvoljenu nosivost može itekako ugroziti sigurnost vas i vaših suvozača u vožnji. Uz to, imate li dodatke, kao što su nosači za bicikl, skije, snowboard ili slično, nemojte pokušavati na njih staviti više tereta nego za koliko su namijenjeni. Iako se može činiti da na njima ima mjesta za još jedan bicikl ili par skija, takva rješenja izrazito su opasna.

Biciklirajte posvuda uz nosače za bicikle

Nosači za bicikl vrlo su popularan dodatak za krov, jer omogućuju jednostavno i bezbrižno prevoženje bicikla gdje god vi to želite. Kada se kupuju nosači za bicikl, imajte na umu po kakvim ćete se terenima kretati. Postoji više načina na koji se bicikl može montirati na njih – neki su jednostavniji za postavljanje, dok su drugi sigurniji u nagloj vožnji i vožnji po neravnim terenima. 

Također, obratite pozornost i na sigurnost, kako ne biste ostali bez bicikla dok niste u blizini automobila, i zato uložite u nosače za bicikl s bravicama za zaključavanje. Na kraju, tijekom vožnje imajte na umu kako je vaš automobil sad nešto viši no inače, pogotovo kada ulazite u garaže i slične niske prostore.

Članci iz iste kategorije: