Pakirajte se bez brige uz krovne nosače

Putovanje je već samo po sebi često stres. Pripremanje i pakiranje zahtijeva puno vremena i koncentracije, a tu je uvijek i strah da ste nešto zaboravili kod kuće. Upravo radi toga, veoma je važno da taj stres ne bude još dodatno pojačan manjkom prostora u automobilu. 

Imate li manji prtljažnik, znate kako pakiranje prtljage često sliči igri Tetris u kojoj vam uvijek nedostaje još pokoji centimetar da bi stale sve sitnice koje su vam potrebne. Idete li na dulja putovanja, onda korištenje prostora kabine za prtljagu također nije idealno. U tom vam slučaju odlično mogu pomoći krovni nosači za auto.

Odgovarajući tip za automobil

Kada birate krovne nosače za auto, prije svega morate biti sigurni kako tip koji birate mora odgovarati vašem tipu automobila. Prije svega, krovni nosači za auto razlikuju se prema tipu montaže. Postoji nekoliko vrsta krovova na koje se one mogu postaviti:

  •  klasični krovovi
  •  krovovi s običnim ili integriranim nosačima
  •  krovovi za žljebom
  •  krovovi s fiksnim točkama

Svaki od ovih tipova krova traži različitu vrstu montaže krovnih nosača. Uz to, pozornost treba obratiti i na zaobljenost krova, kao i dimenzije auta. Sve ove stavke pomoći će vam odabrati idealni model koji odgovara vašem automobilu.

Kada birate krovne nosače za auto, prije svega morate biti sigurni kako tip koji birate

Dodatci za auto nosač

Osim tipa nosača prema načinu montaže, pozornost treba obratiti i na to za što ćete koristiti ih koristiti. Automobilski krovni nosači mogu se nabaviti u univerzalnom obliku ili kao nosači za druge stvari, a svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i mane. Na univerzalnim možete prevoziti razne vrste prtljage, a možete također nabaviti i dodatke za krovne kutije, nosače za bicikle i slične stvari. 

Modeli osmišljeni baš za prijevoz određenih vrsta prtljage, na primjer skija, bicikala ili kajaka moći će vam ponuditi veću nosivost i često će moći prenijeti više prtljage, ali nećete ih moći koristiti za druge svrhe.

Pripazite pri kupnji rabljenih modela nosača

Često pitanje kod kupovine krovnih nosača za auto jest isplati li ih se kupovati nove. Iako je kupovina nešto veći udarac za budžet, pronalazak odgovarajućih modela iz druge ruke također može biti nešto teže. Uz to, rabljeni krovni nosači za auto također mogu na sebi imati skrivena oštećenja poput hrđe, a uz to postoji šansa da za njih nećete moći pronaći dodatne dijelove za prijevoz određenih vrsta sportske opreme i prtljage. 

Često pitanje kod kupovine krovnih nosača za auto jest isplati li ih se kupovati nove.

Ipak, ako vam takvi dodatci ne trebaju i imate sreću pronaći odgovarajuću vrstu krovnog nosača za svoj auto, kupovina iz druge ruke nije loša ideja.

Sigurnost u vožnji prije svega

Tražite li krovne nosače za svoj auto, na umu također morate imati i njegova ograničenja. Bilo da se radi o onome za krovne kutije, bicikle, skije i slično, ili pak univerzalnom nosaču, svaki ima svoju propisanu nosivost, koja se ne bi trebala prekoračiti. 

YouTube video

Uz to, nosači za sportsku opremu također imaju i određen broj komada sportske opreme koji mogu ponijeti – na primjer, jedan do tri bicikla, dva para za skije ili pak jedan kajak. Važno je držati se pravila, kako biste vozili sigurno te kako ni vi ni drugi sudionici u prometu ne bi bili ugroženi tijekom vožnje.

Pažljivo u vožnji automobila

Osim praćenja uputa o nosivosti krovne kutije ili sličnih dodataka, također je važno obratiti pozornost i na to kako vozite. Prvo i osnovno, kada prevozite teret na automobilskom krovnom nosaču, morate imati na umu kako će buka i potrošnja automobila biti nešto veća. 

Krovna kutija za auto može se pronaći u raznim dimenzijama

Iako prtljaga može biti sigurna i čvrsto postavljena na krov, također morate imati na umu kako valja voziti nešto nježnije. Izbjegavajte nagle promjene smjera i kočenje, a po teškom terenu vozite sporije. Uz to, također imajte na umu da je vaš automobil sada nešto viši, pogotovo kada ulazite u niže prostore poput garaža.

Krovna kutija za dodatnu prtljagu

Mnogi od nas na putovanja vole ići spremni za sve nedaće koje nas mogu zadesiti. Ipak, ako se pakirate tako da vas ništa ne može iznenaditi, šanse su da ćete sa sobom na put ponijeti mnogo prtljage, koja vjerojatno neće stati u vaš prtljažnik. U tom slučaju treba vam odgovarajuća krovna kutija – dodatak uz kojeg će pakiranje biti lako kao nikad do sad. 

Krovna kutija za auto može se pronaći u raznim dimenzijama, a može se namjestiti na većinu univerzalnih krovnih nosača uz prave dodatke za montažu. Uz kvalitetnu krovnu kutiju, na putovanje možete poći uz manje brige i stresa oko pakiranja.

Članci iz iste kategorije: