Udobna vožnja uz ispravne amortizere

Amortizeri spadaju u dijelove automobila koji su izravno vezani uz samu udobnost pri vožnji. Automobili su danas itekako napredovali, u svim aspektima, no, isto to se ponekad ne može reći i za ceste. Često smo svjedoci jako loših uvjeta na pojedinim cestama, koji se očituju u neravninama, rupama, udubljenjima itd. Sve se to često samo pokušava sanirati uz malo svježeg asfalta, ali s vremenom, situacija je opet ista.

Zato svi automobili imaju amortizere, koji se brinu da što manje osjećamo prolazak automobila preko takvih raznih neravnina koje se mogu pronaći na cestama.

Što su amortizeri?

Amortizeri u automobilu su posebne naprave kojima je glavna svrha smanjivanje i prigušivanje vibracija, a ujedno i ublažavanje udaraca koji mogu nastati kada automobili prelaze preko raznih neravnina. Osim što su oni zaslužni i za veću udobnost pri vožnji, auto amortizeri itekako utječu na sigurnost vožnje jer mogu spriječiti odvajanje kotača od ceste.

Amortizeri u automobilu su posebne naprave kojima je glavna svrha smanjivanje i prigušivanje vibracija

Zbog svega navedenog, vrlo je bitno da su automobilski amortizeri ispravni, jer ćete se tako voziti puno ugodnije, ali i sigurnije. 

Brojne vrste amortizera

Automobili su se dosta razvijali tijekom godina, a s njima i njihovi dijelovi. Amortizeri koji se danas nalaze u automobilima se također mogu razlikovati, ovisno o proizvođaču, a neke od najpoznatijih vrsta su:

  • Opružni
  • Gumeni
  • Mehanički
  • Hidraulični
  • Pneumatični

Opružni amortizeri su se početkom 20. stoljeća počeli postavljati u putničke automobile, ali bili su vrli kruti i nisu imali dugi vijek trajanja te su kasnije zamijenjeni s ostalim vrstama.  Od sredine dvadesetih godina 20. stoljeća, mehanički amortizeri bili su najčešće ugrađivani u putničke automobile, no kasnije su ih također zamijenile ostale vrste.  Danas se najčešće u automobilima koriste hidraulični amortizeri.

Amortizeri koji se danas nalaze u automobilima se također mogu razlikovati

Redovita provjera autodijelova

Određeni autodijelovi bi se trebali redovito provjeravati, kako bi se utvrdila njihova ispravnost i stanje istrošenosti. Amortizeri na automobilu također spadaju u tu kategoriju. Automehaničari preporučuju da ih pregledate barem svakih 20 000 km, a preporučuje se da ih zamijenite svakih 80 000 km. Naravno, ta brojka je samo prosjek, a stvarno vrijeme izmjene auto amortizera ovisi o vrsti automobila, stilu vožnje i samim uvjetima na cesti. 

Opasna vožnja uz neispravne dijelove auta

Neispravni dijelovi auta mogu predstavljati opasnost za vas kao vozača, vaše putnike u automobilu, ali i ostale sudionike u prometu. Iako se možda na prvi pogled čini kako amortizeri ne predstavljaju sigurnosni rizik, to je daleko od istine. Brojna istraživanja pokazala su da se put kočenja automobila s istrošenim amortizerima kod brzine od 100 km/h produžuje za čak 7 metara. A ta udaljenost vam u određenom slučaju može značiti razliku između sudara i izbjegavanja sudara.

Određeni autodijelovi bi se trebali redovito provjeravati, kako bi se utvrdila njihova ispravnost i stanje istrošenosti.

Zato je svakako dobro uvijek provjeravati autodijelove i zamijeniti ih novima po potrebi. Autodijelovi Silux uvijek su vam na dohvat ruke u samo nekoliko klikova pa ne biste trebali odgađati njihovu kupnju. 

Dijelovi amortizera

Amortizeri u automobilu se uglavnom sastoje od 2 dijela, a to su:

  • Ležajevi
  • Zaštitne gume

Vrlo često nije potrebno mijenjati cijeli amortizer auta, već samo ležaj amortizera. A da je problem u ležaju možete prepoznati ako čujete blago lupkanje kad autom prolazite po neravnom terenu ili kada skrećete. Ako čujete takvo lupkanje, svakako što prije posjetite automehaničara da vam otkloni kvar jer u suprotnom bi mogli doći do kvara cijelog amortizera. 

Pri zamjeni amortizera, uvijek je dobro promijeniti i zaštitne gume. One ih čuvaju od svih vanjskih utjecaja, poput kiše i snijega. Sve te autodijelove možete pronaći i online, ili se možete uputiti u neku specijaliziranu lokalnu trgovinu s autodijelovima.

Rezervni autodijelovi Silux svima na dohvat ruke

Vrijeme odlaska u više lokalnih trgovina s autodijelovima u potrazi za onim koji tražite više nije potrebno. Danas se rezervni autodijelovi mogu kupiti i online, a rezervni autodijelovi Silux sinonim su za kvalitetu. Web trgovina Silux tako na jednom mjestu nudi sve potrebne autodijelove za razne modele automobila.

Kako ne biste morali puno tražiti, dovoljno je odabrati model, marku i godište automobila i bit će vam prikazani samo odgovarajući rezervni autodijelovi Silux. Tako ne morate pretraživati kroz hrpu autodijelova u potrazi za onima koji odgovaraju vašem modelu automobila. Kada svemu tome dodamo i česte akcije i popuste, ali i općenito niže cijene od lokalnih trgovina, nije čudno što su autodijelovi online sve popularniji izraz za pretragu na tražilicima. A tražite li samo kvalitetne autodijelove online, onda ne morate tražiti dalje od Silux web trgovine.

Članci iz iste kategorije: