Opasna vožnja s istrošenim amortizerima

Kada se govori o dijelu automobila koji predstavlja poveznicu između same karoserije automobila i ceste, onda je to svakako ovjes. On pokušava smanjiti sve vibracije kotača koje nastaju kada automobil mijenja smjer ili zbog raznih neravnina na cesti. Sustav ovjesa tako se sastoji od brojnih dijelova koji utječu na razne stvari tijekom vožnje, a najznačajniji su:

 • Opruge
 • Stabilizatori
 • Ležajevi
 • Prirubnice 
 • Amortizeri itd.

A kada biste nekom vozaču nabrojali sve ove autodijelove, vjerojatno bi mu najzvučniji bili amortizeri, odnosno vjerojatno bi to bio dio automobila za koji je čuo.

Za manje vibracija u automobilu

Amortizeri u automobilu su gotovo izravno povezani s oprugama koje su dio sustava ovjesa. Naime, zadatak automobilskih amortizera je da uspore, ali i smanje vibracije opruga. Mnogi ih zbog toga nazivaju i prigušnicima vibracija. Tijekom svog rada, oni pomoću trenja fluida pretvaraju kinetičku energiju u toplinsku energiju. Također, tijekom tog postupka se usporava protok ulja kroz prolaze ventila koji se nalaze unutar amortizera. Zanimljivo je da se auto amortizeri tijekom tog procesa pretvorbe energije mogu zagrijati na vrlo visoke temperature, između 100 i 120 stupnjeva Celzijusa.

Amortizeri
Naime, zadatak automobilskih amortizera je da uspore, ali i smanje vibracije opruga.

Redovita provjera i zamjena amortizera

Automobilski amortizeri spadaju u onu skupinu autodijelova koju se preporučuje redovito provjeravati i po potrebi zamijeniti. Naime, vožnja s istrošenim amortizerima na automobilu ne samo da će biti nešto neudobnija, nego može biti i vrlo opasna. Primjerice, možda ćete čuti lupkanje kada prelazite preko neravnina na cesti ili ćete osjetiti da se auto više ljulja nego inače. Takve situacije i nisu toliko opasne. No, u slučaju da su amortizeri poprilično istrošeni, može se dogoditi da se automobil zanese u zavoju i više ne drži smjer kako treba, što pri većim brzinama možete biti iznimno opasno. 

YouTube video

Zato se vozačima preporučuje provjera amortizera na automobilu svakih 20 000 km, kako bi se vidjelo jesi li još dovoljno dobri ili im je potrebna zamjena. Bez obzira koliko oni bili istrošeni ili ne, preporuka je da ih zamijenite nakon prijeđenih 80 000 km kako biste bili sigurni u njihovu ispravnost.

Brojne funkcije važnog dijela ovjesa

Iako ovjes automobila nije toliko bitan kao dijelovi motora, itekako utječe na samu udobnosti pri vožnji, ali i na sigurnost. Kao jedan od najbitnijih dijelova ovjesa automobila svakako se ističu auto amortizeri jer oni imaju brojne funkcije. Neke od njihovih funkcija su:

 • Učinkovito upravljanje automobilom i kočenje
 • Sprječavanje trošenja gume ranije od očekivanog
 • Održavanje kontakta guma s cestom
 • Smanjuje umor vozača jer smanjuje vibracije
Amortizeri
Automobilski amortizeri spadaju u onu skupinu autodijelova koju se preporučuje redovito provjeravati i po potrebi zamijeniti.

Zbog svega toga, vrlo je važno da su oni ispravni jer djeluju i na brojne druge autodijelove, ali i posljedično utječu na sigurnost pri vožnji. 

Prepoznajte istrošene amortizere

Mnogi vozači se možda pitaju kako znati da je vrijeme za zamjenu amortizera na automobilu. Postoje brojni znakovi koje možete prepoznati tijekom vožnje i po kojima možete biti relativno sigurno da je problem s amortizerima. Naravno, čak i ako posumnjate u to, uvijek je dobro prvo otići do automehaničara koji će to potvrditi, prije nego se zaputite u trgovinu u kupnju novih. Neki od znakova istrošenih amortizera su:

 • Loša stabilnost kod vožnje pri velikim brzinama (automobil se često pomiče prema gore i dolje)
 • Pri kočenju se prednji kraj auta spušta više od očekivanog
 • Ako naglo ubrzavate, prednji dio automobila se podiže, a stražnji spušta
 • Gume se neravnomjerno troše

Sve su to neki od znakova njihove istrošenosti. Naravno, čak i ako to ne primijetite, svakako prilikom svakog servisa automobila zatražite da vam se pregleda njihovo stanje. Iako se na redovnim servisima najčešće prvo pregledavaju dijelovi motora, svako je dobro provjeriti i cijeli sustav ovjesa.

Dijelovi motora za dugotrajan rad automobila

Osim ovjesa, za sigurnost, ali i optimalan rad automobila, zaslužni su dijelovi motora. Motor je svakako jedan od glavnih dijelova automobila jer bez njega je automobil samo nakupina raznih autodijelova. No, kako bi motor ispravno radio, svi dijelovi motora moraju biti funkcionalni. Neki od dijelova motora su:

 • Blok motora
 • Koljenasto vratilo
 • Bregasto vratilo
 • Ventili
 • Klipovi itd.
Auto dijelovi
Kako bi motor ispravno radio, svi dijelovi motora moraju biti funkcionalni.

Svi ti dijelovi motora moraju raditi bez greške jer ako dođe do kvara samo jednog od njih, a to ne uočite na vrijeme, može doći do velikog kvara, odnosno do kvara motora. A to je nešto što biste svakako željeli izbjeći. Svi dijelovi motora brojnih automobila koje danas vidimo na cesti relativno su lako dostupni u brojnim trgovinama s autodijelovima pa u slučaju kvara, nemojte dugo čekati, već se zaputite po novi dio i zamijenite ga. 

Članci iz iste kategorije: