Pripazite na sve tekućine u automobilu

Kako bi automobil optimalno funkcionirao, potrebno je da svi sustavi u njemu optimalno rade. Tako je potrebno redovito provjeravati sve te sustave, a pogotovo je važno pazite na razne tekućine u autu, kao što su rashladna tekućina i druge. One služe za puno toga: od održavanja optimalne temperature, rashlađivanja, pomoći pri kočenju, pranja stakala itd.

Iako se možda na prvi pogled čini da one nisu toliko bitne za funkcioniranje cijelog sustava, ipak nije tako. Zato ako svake godine radite redoviti servis na autu, svakako zatražite od automehaničara da vam provjeri i njihovo stanje. A sve kako bi vam automobil dugo i nesmetano radio bez ikakvih problema.

Rashladna tekućina kao jedna od najvažnijih

Rashladna tekućina u automobilu vjerojatno je jedna od najvažnijih. Služi kako bi se rashlađivali dijelovi motora. Motor je dio automobila koji cijelo vrijeme radi pa je logično i da se on najviše grije. Zato je potrebno da ima učinkovito hlađenje. Kada to ne bi bio slučaj, motor bi se pregrijavao što bi svakako dovelo do njegovog kvara. A kvar motora spada u jedan od najvećih kvarova koji vam se može dogoditi i vrlo je skup pa bi ga svakako trebalo izbjeći.

Mnogi ovu tekućinu nazivaju i antifriz, upravo zbog te činjenice da služi za rashlađivanje. Preporučuje se da se rashladna tekućina provjerava barem dva puta godišnje, prije ljetne i zimske sezone. Imajte na umu da se ona mora provjeravati samo kada je automobil hladan, nikako dok je vruć. Ako je razina antifriza ispod minimalne, svakako se preporučuje da je što prije dolijete.

Avtomobilska Rashladna tekućina
Rashladna tekućina u automobilu vjerojatno je jedna od najvažnijih.

Ulje mjenjača

Još jedna od važnih tekućina je ulje mjenjača za auto. Mjenjač je nešto što konstantno koristimo tijekom vožnje pa je vrlo bitno da je potpuno funkcionalan. Ulje mjenjača biste tako isto trebali redovito provjeravati kao i motorna ulja za auta. Važno je da nije na vrlo niskoj razini i da se ne osjeća neugodan miris kao da je nešto spaljeno. 

Također, razlika je i u tome imate li automobil s automatskim ili ručnim mjenjačem te o tome ovisi i period izmjene ulja mjenjača. U svakom slučaju, ako niste sigurni treba li ga zamijeniti ili ne, posjetite nekog automehaničara da vam to provjeri. A najbolje je to raditi redovito, barem jednom godišnje kada je svakako dobro promijeniti motorna ulja u autu.

YouTube video
Jedna od važnijih tekućina je ulje mjenjača za auto.

Ulje za servo volan

Današnjim automobilima se vrlo lako može upravljati zbog činjenice da posjeduju servo volan. Nekada prije, kada on još nije bio u upotrebi, trebalo je dosta snage da biste volan mogli okrenuti na mjestu. Danas je to moguće gotovo s jednim prstom. Ulje za servo volan potrebno je promijeniti ako:

  • Volan više nije tako lako okretati kao prije
  • Čujete zvukove pucketanja

Imajte na umu da spremnik za ulje za servo volana nije baš na jednostavnom mjestu kao što je slučaj s ostalim tekućinama u auto, kao što je primjerice rashladna tekućina koji se nalazi ispod poklopca motora. Zato je bolje da se obratite mehaničaru da vam ga provjeri i po potrebi zamijeni. No, nemojte se previše opterećivati jer je zamjena ovog ulja vrlo rijetka i mnogi vozači ga vjerojatno i neće morati mijenjati tijekom vožnje auta prije nego ga prodaju.

Ulje za servo volan
Ulje za servo volan potrebno je promijeniti na svake toliko.

Ulje u kočnicama

Kočnice su vrlo važan dio automobila koje su itekako važne za sigurnost u vožnji. Zbog toga je vrlo bitno da je ulje u kočnicama automobila dobrog viskoziteta. Viskozitet ulja se s vremenom gubi pa je zato potrebna i zamjena tog ulja u kočnicama. 

Osjetite li pri vožnju da su kočnice slabije, odnosno da više automobil ne koči kao prije, vjerojatno je vrijeme za zamjenu ulja u kočnicama. Možete ga i sami zamijeniti, ali kao i kada je riječ o drugim tekućinama u autu, najbolje je uvijek taj posao prepustiti automehaničaru.

ulje za avtomobilske kočnice
Osjetite li pri vožnju da su kočnice slabije, odnosno da više automobil ne koči kao prije, vjerojatno je vrijeme za zamjenu ulja u kočnicama.

Motorna ulja za auto za dugi vijek motora

Kako bi vaš motor što dulje radio bez problema, motorna ulja za auto se moraju redovito mijenjati. Preporuka je da to napravite barem jednom godišnje i da i tom prilikom promijenite i filter ulja kako bi sustav bolje funkcionirao. 

Isto tako, motorna ulja za auto dostupna su u više varijanti, a najbolje je poslušati savjet proizvođača vašeg auta za koje se točno odlučiti. Primjerice, ako on preporučuje motorno ulje 5W30, onda potražite upravo tu vrstu u trgovini s autoopremom jer će to biti najbolje dugoročno rješenje za vaš automobil.

Motorna ulja za auto
Motorna ulja za auto se moraju redovito mijenjati.
dodatna oprema za auto

Veliki izbor dodatne opreme za auto u trgovinama

Tržište povezano uz automobile je u velikom porastu. Automobila na cestama je danas sve više, a samim time raste i potražnja za dodatnom opremom za auto.

Članci iz iste kategorije: