Ispravni autodijelovi za dugotrajan rad automobila

Automobili su sastavljeni od velikog broja različitih dijelova. Svaki od njih zadužen je za određenu funkciju ili je dio neke veće grupe autodijelova. Jedan od važnijih dijelova automobila je ispušni sustav. On se sastoji od više različitih komponenti, a njihova zajednička uloga je pročišćivanje ispušnih plinova koje automobili proizvode kako ne bi štetili okolišu. 

Katalizator
Katalizator je dio automobila kojeg imaju i oni s benzinskim i dizelskim motorom.

Zbog toga su na snazi i razne norme koje donose razne države koje moraju biti zadovoljene kako bi se auti uopće mogli prodavati na određenom tržištu. Jedan od glavnih dijelova ispušnog sustava je katalizator te je vrlo bitno da on besprijekorno funkcionira.

Dio svih automobila

Katalizator je dio automobila kojeg imaju i oni s benzinskim i dizelskim motorom. Noviji automobili s dizelskim motorom posjeduju i DPF filter te se katalizator nalazi u istom kućištu. No, iako se koristi uz obje vrste motora, katalizator u autu se ipak razlikuje s obzirom da radi u drugačijim uvjetima. 

Kako bi ispušni sustav ispravno funkcionirao, potrebno je da katalizator ispravno funkcionira. Stoga morate obratiti pažnju na određene znakove koji mogu pokazati da bi moglo doći do njegova kvara.

Prepoznajte probleme s autodijelovima na vrijeme

Katalizator nije dio automobila koji se često kvari, ali kao i sa svim ostalim autodijelovima, kao što su primjerice alternator, akumulator i drugi, kad tad ćete ih morati zamijeniti. Srećom, postoje određeni problemi koji vam mogu sugerirati da bi uskoro moglo doći do kvara ili da je do kvara već došlo:

  • Katalizator posjeduje senzore pa će se na većini automobila zbog njegovog kvara na kontrolnoj ploči upaliti lampica za provjeru motora (check engine)
  • Automobil povremeno i konstantno gubi snagu
  • Trzanje i nepravilan rad motora
  • Automobil troši više goriva nego inače

Primjetite li bilo kojih od ovih simptoma, svakako se što prije zaputite automehaničaru koji će detaljno provjeriti stanje vašeg automobila. 

Katalizator
Katalizator nije dio automobila koji se često kvari

Čišćenje ili zamjena auto katalizatora

Auto katalizator se može čistiti ili zamijeniti. Čišćenje se preporučuje obaviti u specijaliziranom auto servisu koji za to posjeduje posebne alate i sredstva. No, s obzirom na cijene autodijelova koji se odnose na ispušni sustav, bilo da je riječ o zamjenskim ili originalnim, to je možda ipak bolja opcija. 

Naime, čak i kada očistite automobilski katalizator, kad tad možete opet očekivati da će doći to problema u njegovom radu, zbog njegova vijeka trajanja. Zato se svakako bolje odlučiti za kupnju novog ili zamjenskog dijela za auto jer ćete tako sigurno dugo više biti sigurni od novih kvarova ili mogućih problema.

Čitajte i sljedeći članak: Zaštitite vjetrobransko staklo od raznih utjecaja

Za dodatnu zaštitu, možete odabrati posebnu vrstu autoopreme, a to su pokrivači za vjetrobranska stakla. Nisu izrazito popularni među vozačima, ali oni koji ih jednom isprobaju, vrlo su zadovoljni s njima. 

Online trgovine s autodijelovima

Danas na internetu možete pronaći brojne web trgovine koje nude široki izbor autodijelova. Poznate su po tome što nerijetko imaju puno veći izbor od lokalnih trgovina, a i cijenom su često jeftinije od lokalnih. Primjerice, zatreba li vam novi alternator za automobil, morat ćete pronaći model koji točno odgovara vašem automobilu, tj. nećete moći kupiti univerzalni dio. U slučaju lokalnih trgovina, to će ponekad značiti da ćete morati obići više trgovina dok ne pronađete onaj odgovarajući.

YouTube video

Kupnja online je puno brža jer u svega nekoliko klikova mišem možete pronaći točno onaj alternator koji odgovara vašem modelu automobila. Zbog toga, ako dosad nista kupovali na ovaj način, pogledajte što se sve nudi online. Bit ćete ugodno iznenađeni širokim spektrom ponude i konkurentnim cijenama.

Alternator za električnu energiju

Iako će neki vozači akumulator smatrati kao glavnim dijelom koji je odgovoran za punjenje električnih dijelova u automobilu, to ipak nije sasvim točno. Naime, za napajanje strujom svih uređaja u automobilu zaslužan je automobilski alternator, a ujedno ima još jednu funkciju: puni akumulator. Zbog toga, akumulator može električnom energijom opskrbljivati sve potrebne uređaje kada motor ne radi. 

Automobilski alternator
Automobilski alternator ima još jednu funkciju: puni akumulator

Kako bi alternator u automobilu mogao napajati akumulator, potrebna je istosmjerna struja. To je problem, zbog toga što alternator može proizvesti samo izmjeničnu struju. Zbog toga je na njega ugrađen poseban dio, usmjerivač, koji izmjeničnu struju pretvara u istosmjernu. 

Alternator je zbog svojih funkcija iznimno važna komponenta u vozilu te je vrlo bitno da je ispravan jer njegov kvar može loše utjecati na brojne druge dijelove u automobilu. Primijetite li da se upalila kontrolna lampica povezana uz alternator ili nešto slično, svakako što prije posjetite automehaničara kako bi on utvrdio je li kvar povezan s alternatorom ili nekim drugim dijelom automobila. Takve kvarove je dobro što prije riješiti kako kasnije ne biste imali velikih problema ako se kvar proširi i na druge dijelove automobila. 

Čitajte i sljedeći članak: Udobna vožnja uz ispravne amortizere

Članci iz iste kategorije: