Autoelektrika je sve potrebnija vozačima auta

Današnji automobili su iznimno napredni u odnosu na modele od prije nekoliko godina. To se može vidjeti na vanjskom izgledu koji je sve atraktivniji i koriste se sve bolji materijali, no najveće poboljšanje može se vidjeti u unutrašnjosti i ispod poklopca motora. Motori su danas sve snažniji i automobili mogu razviti brzine o kojima se prije moglo samo sanjati, a uz to, unutrašnjost nekih modela izgleda kao da ste ušli u svemirski brod.

Većina uređaja zahtijeva struju za rad, a kada dođe do nekog kvara, bit će vam potreban autoelektričar da riješi taj kvar. Zbog toga je autoelektrika danas sve popularnija grana automobilske industrije.

Što sve spada pod autoelektriku

Autoelektrika je složen pojam koji obuhvaća sve one dijove automobila koji za svoj rad trebaju struju. Primjeri nekih od njih su:

  • Alternator
  • Podizači prozora
  • Auto radio
  • Infotainmant sustav itd.

Općenito, jako veliki broj uređaja u autu za svoj rad treba struju. Većinu struje im osigurava akumulator, no za njegov rad je iznimno važan i alternator. Također, brojni novi sustavi koji se danas dodaju u nove automobile trebaju struju za zad. Uglavnom, sve je dobro dok ne dođe do nekog kvara.

Kada dođe do kvara takvih uređaja u autu, tada će vam biti potrebna autoelektrika, odnosno morat ćete potražiti neku autoelektričarsku radnju koja vam može popraviti kvar.

Rasvjeta na autu

Jedan od dijelova na autu koji će svaki vozač morati zamijeniti barem nekoliko puta tijekom korištenja auta se odnosi na rasvjetu na autu. Većinom stradavaju žarulje koje se jednostavno istroše nakon određenog vremena korištenja pa morate kupiti nove i zamijeniti ih. Zbog toga se danas sve više vozača odlučuje za LED žarulje za auto jer su one dugotrajnije i daju bolji oblik svjetlosti.

autoelektrika za rasvjetu na autu
Za rasvjetu na autu će vam biti potrebna autoelektrika.

Autoelektrika također može pomoći ukoliko i dođe do nekog kvara na sustavu rasvjete auta, odnosno ako zamijenite žarulju, a ona i dalje ne svijetli. Tako autoelektričar pomoću korištenja raznih alata može prepoznati o kakvom je kvaru riječ i pristupiti njegovog rješavanju.

Grane autoelektrike

Autoelektrika kojom se danas određeni majstori bave može se podijeliti u dvije grane:

  • Univerzalna
  • Namjenska

Pod univerzalnom se smatra ona koja majstoru omogućuje rješavanje problema sa strujom na svim modelima automobila od različitih proizvođača. Iako to djeluje kao jednostavno i bolje rješenje, to ipak nije tako. Naime, mnogi noviji automobili posjeduju razne napredne sustave o kojima mnogi autoelektričari ne znaju mnogo pa je pitanje koliko će moći biti od pomoći.

YouTube video
Objašnjenje osnova autoelektrike

S druge strane, namjenska autoelektrika je ona koja se usmjerana na točno određenog proizvođača automobila. Ako imate ozbiljnih problema s autom, tada je bolje da potražite nekog autoelektričara specijaliziranog za proizvođača vašeg auta. Oni često imaju posebne alate koji im omogućuju da lakše detektiraju kvar i u konačni da ga otklone.

Redovito usavršavanje autoelektričara

Iako se možda nekome čini kako je autoelektrika jednostavna i kako se tu uz pomoć nekoliko alata lako detektira i otkloni kvar, to ipak nije baš tako. Naime, uspješni autoelektričari moraju se redovito usavršavati i ići u korak s tehnologijom, ako žele nešto postići na tom polju. Automobili su sve napredniji i sve više novih uređaja koji rade na struju se ugrađuje u njih.

Autoelektrika nije tako jednostavna kako se čini
Autoelektrika nije tako jednostavna kako se možda čini, zbog toga autoelektričari moraju se redovito usavršavati i ići u korak s tehnologijom, ako žele nešto postići na tom polju.

Stoga, kako bi bilo uspješni u svom poslu, autoelektričari se moraju redovito informirati o novim tehnologijama kako bi mogli rješavati sve složenije strujne probleme. Zato je mnogima bolja opcija specijalizirati se za jednog proizvođača automobila te redoviti pratiti što se događa s njime, umjesto da pokušavaju naučiti više o različitim proizvođačima.

Alternator je važan dio auta

Alternator automobila je uz akumulator jedan od glavnih dijelova koji služi za opskrbu svih dijelova automobila električnom energijom. On ju proizvodi, ali ju ne može pohraniti pa je zato uvijek uparen s akumulatorom koji je zadužen upravo za tu pohranu električne energije. Automobilski alternator ne može raditi samostalno, već on radi isključivo kada radi i motor auta.

Alternator automobila je jedan od glavnih auto dijelova
Alternator automobila je jedan od glavnih dijelova koji služi za opskrbu svih dijelova automobila električnom energijom.

Važno je napomenuti da alternator auta proizvodi uvijek izmjeničnu struju, no s obzirom da je on zadužen za punjenje akumulatora kojem je potrebna istosmjerna struja, izlazna struju koju šalje prema akumulatoru je uvijek istosmjerna. Dva osnovna dijela alternatora koja su zadužena za proizvodnju struje su:

  • Rotor
  • Stator

Osim ta dva dijela, alternator auta se sastoji i od remenica, regulatora, ležajeva i ostalih. Svi ti dijelovi moraju ispravno raditi i tek tada će alternator uspješno proizvoditi struju koju će pohraniti akumulator za auto.

Članci iz iste kategorije: