Baterija vozila ili popularnije zvan akumulator

Kod pokretanja motora za njegovo startanje potrebna je električna energija. Kako bi se ta električna energija mogla crpiti od nekud iz automobila, u automobilu se nalazi malena naprava koja električnu energiju mijenja u kemijsku (i obrnuto), a naziva se akumulator. Akumulatori su ključni kod pokretanja motora, a danas na tržištu razlikujemo razne vrste akumulatora, dok su najpoznatiji olovni akumulatori. Kako radi akumulator, koliki mu je vijek trajanja, te što učiniti ukoliko automobil ne želi upaliti pročitajte u nastavku teksta.

Vrste akumulatora

Danas na tržištu postoje razne vrste akumulatora, no najpoznatiji su i dalje olovni. Prije nego što se odlučite na kupnju novog, provjerite stari, te ga probajte napuniti. Možda je samo potrošen i nakon punjenja će raditi kao nov, a ukoliko nakon punjenja i dalje ne radi, tada se morate uputiti po novi. Prije kupnje važno je da provjerite njegovu snagu, te ovisno o starosti vozila obratite pažnju na njegovu kvalitetu. Kod novijih automobila postoji milijun malih stvari koje troše njegovu energiju i zbog toga je važno da bude kvalitetan.

Punjenje akumulatora i njegov vijek trajanja

Kao i kod svake stvari, njeno održavanje diktira i njen vijek trajanja. Ukoliko se o njemu ne brinete, akumulator neće imati dugi vijek trajanja, a najčešći problemi javljaju se tijekom niskih zimskih temperatura. Barem jednom mjesečno se potrudite provjeriti razinu vode u akumulatoru, te njegove spojeve i ukoliko je potrebno nadopunite vode ili stisnite spojeve.

Najviše energije troše kratka putovanja tijekom loših vremenskih uvjeta, a glavni razlog tome upaljena su svijetla, brisači i grijanje koji troše puno energije. Ukoliko ne možete upaliti automobil, preko kablova i drugog automobila možete riješiti taj problem prijenosom energije s drugog akumulatora na svoj. Imajte na umu da u tom slučaju auto s kojeg preuzimate struju bude upaljen.

Akumulatori spadaju u glavne dijelove automobila, a upravo oni su pokretač samog motora i od njih sve kreće. Kvaliteta kod akumulatora znači mnogo, jer ona predstavlja brže punjenje i slabije trošenje, te isto tako podnošenje više potrošača energije. Budite oprezni prilikom kupnje novog akumulatora i obavezno provjerite snagu starog.

Ako vam trebaju nove alu felge, onda si pročitajte članak na tu temu.

Za ispravan i dugovječan rad motora automobila potrebno je motorno ulje. Njegova funkcija je spriječiti trošenje metalnih dijelova motora, štititi ga od korozije i odvoditi toplinu.  Pročitajte više …

Članci iz iste kategorije: