Dobar akumulator za hladne zimske dane

Pokretač automobila, ili popularnije zvan akumulator, jedan je od najvažnijih auto dijelova i bez njega se motor ne može upaliti. Osim toga, on je zadužen i za sve ostale dijelove automobila dok motor ne radi, poput svjetla ili podizača prozora. Njegova glavna zadaća je pružiti početni impuls za paljenje motora, a tada brigu oko pružanja električne energije za određene dijelove automobila preuzima alternator, koji generira struju tijekom rada motora. Veoma je važno da akumulator i alternator funkcioniraju pravilno, jer su oni povezana cjelina i u slučaju da alternator ne radi on neće puniti akumulator za vrijeme vožnje, što znači da će se veoma brzo isprazniti. 

Akumulator je najvažniji dio automobila

U slučaju da je akumulator prazan ili da se je dogodio neki kvar s njime, automobil se ne može pokrenuti. Upravo zbog toga on je osnova svakog auta i neophodno je da radi pravilno i da je pun. Danas se najčešće u automobilima upotrebljavaju olovni akumulatori, a u slučaju da vam se automobil neće upaliti ne znači da morate kupiti novi akumulator. Možda je dovoljno napuniti ga da bi radio još neko vrijeme. Napon akumulatora kod većine automobila je 12 V, a osim njega veoma je važno da obratite pozornost i na Ah oznaku. Ona označava kapacitet određenog akumulatora i koliko vremena može davati struju. U slučaju da je oznaka 100 Ah, to znači da je akumulator sposoban da daje 1A struje 100 sati. Ovo je podatak koji je točan u teoriji, no ovisno o uvjetima on može varirati na manje. Kod nižih temperatura tijekom zime, akumulator će se više trošiti, pa tih 100 sati može pasti na znatno manje. O njegovoj snazi ovisi i niz drugih stvari, a to je korištenje vozila, koliko često se ono pali i gasi, te kvaliteta. 

Vijek trajanja akumulatora

U prosjeku, vijek trajanja je 4 do 5 godina, no neki kvalitetniji akumulator koji je redovno održavan može trajati i oko 7 godina. Na sve ovo utječe i koliko se često automobil vozi, no za prosječne ljude to je oko 5 godina. Kod kupnje nemojte štedjeti, te birajte neke kvalitetnije marke, jer su njihovi akumulator kvalitetniji. O najpoznatijim tvrtkama koje se bave proizvodnjom akumulatora pisat ćemo na kraju teksta, a u sljedećem poglavlju donosimo veoma bitne stvari oko pravilnog održavanja koje znatno može produljiti radni vijek akumulatora.

Redovno održavanje i pregledavanje akumulatora

Svaki dio automobila veoma je važno redovno održavati i na prve znakove problema detaljno pregledati. Tijekom ljeta morate češće pregledavati spojeve i tekućinu u akumulatoru zbog topline. U slučaju da oni nisu stisnuti ili je razina vode niska morate intervenirati. Spojeve zavidajte da čvrsto stoje, a tekućinu dolijte do označene razine. Pregledajte i ventilacijske rupice i očistite ih s nekim tankim predmetom. Uz redovno održavanje, akumulator će trajati znatno dulje, a jednom mjesečno ga pregledati zahtjeva svega nekoliko minuta posla. Na akumulator negativno utječu i kraće vožnje, paljenje i gašenje automobila ili slušanje radija dok motor ne radi, stoga biste i na te stvari trebali pripaziti da vam akumulator što dulje služi.

Najpoznatije marke akumulatora 

Davne 1965. godine nastala je kompanija TAB. Topla akumulatori jedni su od najpoznatijih na tržištu u Europi , Aziji i Americi, a tvrtka TAB ulaže svakodnevno u testiranje i proizvodnju što boljih i kvalitetnijih modela. Posebno dizajnirani Topla akumulatori sprječavaju curenje kiseline iz akumulatora, te je upravo ekološka osviještenost veoma važna za kompaniju TAB.

Još jedna firma ističe se u proizvodnji, a Varta akumulatori zasigurno vas neće razočarati. Oni su uz Topla akumulatore najzastupljeniji u raznim strojevima, od automobila, do motora, čamaca ili kampera. Zbog dugog radnog vijeka oni su stekli veliku popularnost i prepoznati su kod vozača automobila kao najbolji odabir. Postoje i posebni Varta akumulatori koji se koriste u automobilima sa start-stop sistemom, a povijest od više od 125 godina garantira za kvalitetu. Varta akumulatori proizvedeni su od Clarios firme koja je svjetski poznata u raznim rješenjima za pohranu energije. 

Kupnja provjerenih i kvalitetnih brendova kao što su Topla akumulatori ili Varta akumulatori u početku se možda čini kao skuplja investicija, no u praksi to nije tako. Za razliku od drugih neprovjerenih brendova, kupnja nešto skupljeg akumulatora je veća početna investicija, no on će raditi puno bolje i dulje od nekih jeftinih neprovjerenih marki. Upravo zbog toga na dugoročno je puno pametnije odabrati kvalitetan i poznati akumulator za vašeg limenog ljubimca.

Članci iz iste kategorije: