Podmažite dijelove motora automobila

Mnogi vozači danas voze svoje limene ljubimce ne razmišljajući previše o stvarima koje su bitne kako bi oni dugo optimalno radili. Prije svega je bitno paziti na motor automobila, kao njegov glavni dio. Ukoliko dođe do kvara motora, automobil nećete moći voziti, a u većini slučajeva niti upaliti. Zato je bitno brinuti se za njega na najbolji mogući način.

A jedan od načina kako to možete učiniti je da redovito sipate motorna ulja u automobil. To će osigurati da svi dijelovi motora budu podmazani i da ne dolazi do njihovog brzog trošenja.

Što su motorna ulja

Automobilska motorna ulja namijenjena su prije svega za podmazivanje unutarnjih dijelova motora. Kada ih ne bi bilo u automobilima, dijelovi motora bi se jako brzo trošili jer se uslijed vožnje pomiču i dodiruju. Na taj način se stvara veliko trenje pa je izuzetno bitno da se između tih dijelova nalazi nešto što će to trenje ublažiti. To bi dugoročno dovelo do smanjenja učinkovitosti motora, povećane potrošnje goriva, a na kraju i mogućih velikih kvarova.

Osim te glavne funkcije podmazivanja, motorna ulja u automobilu štite i od korozije te hlade motor. 

kvalitetna motoristična oprema

Motoristička oprema koja može spasiti život

S obzirom na opasnosti koje prate motociklizam ne čudi činjenica da se isti smatra jednim od opasnijih sportova i rekreativnih aktivnosti kojim se danas bavi velik broj ljudi.

Vrste motornih ulja

Motorna ulja kakva danas nalazimo u automobilima proizvode se od naftnih derivata i možemo razlikovati tri vrste:

  • Mineralna

Dobivena su kao produkt destilacije drveta, ugljena i nafte. Spadaju u najjeftiniju vrstu, no nisu dovoljno dobra za današnje moderne motore automobila.

  • Sintetička 

Ovo su umjetna motorna ulja i imaju puno bolje karakteristike od mineralnih. Napravljena su od sintetičkih baznih ulja s dodatkom aditiva.

  • Polusintetička

Ovo je kombinacija mineralnih i sintetičkih, s udjelom mineralnih od 30 %. Spadaju u neku sredinu jer su učinkovitija od mineralnih, a ujedno jeftinija od sintetičkih.

Kontrolirajte razinu ulja u motoru

Ono što je vrlo bitno je kontrola razine motornog ulja u automobilu. Kao i u raznim drugim stvarima, nije dobra niti previsoka niti preniska razina. A kontrolu jednostavno možete izvršiti i sami. Nakon što otvorite poklopac automobila, pronađite gdje se nalazi kontrolna šipka. Ona ulazi u spremnik ulja. Potrebno ju je prvo izvući te dobro obrisati krpom. Nakon toga ju vratite u spremnik i ponovo izvucite.

Pogledajte da li je razina ulja između oznaka minimalne i maksimalne razine. U slučaju da je ispod minimalne, potrebno ga je još doliti u spremnik.

Kupnja pravog motornog ulja za vaš automobil

Danas se u brojnim lokalnim trgovinama mogu pronaći razne vrste motornog ulja, a između ostalog i različitih proizvođača. Također se možete okrenuti i online ponudi i pronaći veliki asortiman. Silux trgovina sa autodjelovima spada u one web trgovine koje nude vrlo veliki izbor motornih ulja za sve tipove automobila.

Ukoliko ipak niste sigurni koje je najprikladnije za vaš automobil, uvijek možete poslati upit te dobiti sve potrebne informacije. No, ako se ne možete odlučiti oko samog proizvođača, potražite one koje nose oznaku Mobil1, Castrol, Shell i slične. Sve su to brendovi koji su već dugi niz godina prisutni na automobilskom tržištu te su stekli određeni status kao vrlo respektabilni.

Kupnjom njihovih proizvoda možete biti sigurni da kupujete onu najveću moguću kvalitetu te da će uz njih vaš automobil, a ponajprije motor, raditi besprijekorno dugi niz godina.

Viskoznost motornog ulja

Viskoznost je gustoća motornog ulja  i da bi ono moglo spriječiti izravno dodirivanje dijelova motora, potrebno je da ima odgovarajuću gustoću. Ako je ono pregusto, to može za posljedicu imati teže pokretanje hladnog motora. A ako je pak prerijetko, onda zaštita habanja dijelova motora nije potpuno učinkovita. Upravo razne oznake koje se mogu pronaći na pakiranjima označavaju viskoznost.

Danas se uglavnom koriste multigradna ulja, koja imaju visok indeks viskoznosti te su zato pogodna za rad u raznim vremenskim uvjetima.

Silux trgovina sa autodjelovima za sve vozače

Bez obzira koja vrsta autodjelova ili opreme za auto vam je potrebna, Silux trgovina sa autodjelovima je odlično početno mjesto da potražite ono što vam treba. Naime, ovdje ćete moći na vrlo jednostavan način pronaći autodjelove sortirane u nekoliko različitih kategorija kako bi vam pretraživanje bilo vrlo jednostavno. 

YouTube video

No, ako niste sigurni koji autodjelovi odgovaraju baš vašem automobilu, ne očajavajte jer Silux trgovina sa autodjelovima ima rješenje i za taj problem. Dovoljno je da odaberete marku, model i godište svog automobila i pred vama će se otvoriti ponuda samo onih autodjelova i opreme koja je kompatibilna s vašim automobilom.

Opasna vožnja s istrošenim amortizerima. Istrošeni amortizeri i opruge mogu ozbiljno ugroziti sigurnost tijekom vožnje. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije: