Jeftini zamjenski autodjelovi u online trgovinama

Automobil je nekada bio smatran luksuzom, no danas je neophodan za mobilnost. U današnjem užurbanom svijetu gotovo svatko ima i koristi automobil. Kako bi on trajao što dulje potrebno ga je redovno održavati i paziti. Automobil će trajati znatno dulje od određenih djelova, stoga je neophodno da se autodjelovi redovno kontroliraju i u slučaju bilo kakvih oštećenja ili kvarova zamijene. Da bi automobil bio ispravan, potrebno je da funkcionira svaki njegov dio, od svjetala do motora. Kroz današnji tekst objasniti ćemo vam koji su to najbitniji autodjelovi i koje su njihove funkcije, te gdje ih možete kupiti povoljno!

Glavni autodjelovi

Autodjelovi su veoma širok pojam, te se djele u nekoliko različitih skupina. Skupine u koje ih možemo podijeliti su karoserija, motor, ovjes i pogon, stakla, filteri, svjetla i razna dodatna oprema automobila. Postoje oni bitniji i manje bitni dijelovi, a u bitne spadaju svi oni bez kojih automobil ne bi radio ili vožnja ne bi bila moguća. Manje bitni su dijelovi poput karoserije, jer iako je ona udubljena ili ne rade podizači stakla, auto se svejedno može normalno voziti. Sada ćemo svaku od ovih skupina razbiti na manje dijelove i objasniti od kojih manjih djelova se sastoji, te koja je njena funkcija.

Djelovi motora automobila

Glavni dio i pokretač svakog automobila je naravno motor. U motor spadaju svi njegovi dijelovi, te neki okolni poput akumulatora, autoelektrike, raznih pumpa, svjećica, ispušnih sustava i korita ulja. Budući da je on zaslužan za vožnju, neophodno je redovno ga pregledavati i zamijeniti sve djelove koji su neispravni. Autodjelovi se često kvare i što se više automobil vozi to je veća šansa za to. O dugotrajnosti motora i njegovih dijelova ovisi i način vožnje automobila i vremenski uvjeti.

Karoserija automobila

Slobodno možemo reći da se karoserija auta sastoji od najviše malih djelova, no prednost je što većina od njih nije neophodna za vožnju. Ako vam je ogreban branik ili udubljena vrata, automobil će izgledati ružno, no i dalje ćete ga normalno moći voziti. Autodjelovi koji spadaju pod karoseriju su blatobrani, branici, rubnjaci, podizači stakla, vezni lim i retrovizori. Retrovizori su najvažniji dio karoserije, jer utječu na vožnju koja je bez njih veoma otežana. Stoga je neophodno u slučaju bilo kakvog oštećenja zamijeniti ih na vrijeme.

Autodjelovi

Svjetla automobila

Autodjelovi koji služe za rasvjetu automobila ili ceste spadaju u skupinu svjetla. Tu su žmigavci, maglenke, farovi, stražnja svjetla i rikverc svjetlo. Oni su najbitniji autodjelovi za vožnju po mraku, a najčešće su veoma kratkotrajni. Danas je većina svjetla LED, što osigurava dulji vijek trajanja, no i dalje su jedan od najčešće mijenjanih dijelova automobila.

Autodjelovi ovjes i pogon

Autodjelovi koji spadaju u ovjes i pogon su ležaj kotača, kvačilo, kočnice, prijenosnik upravljača i svi ostali dijelovi koji se brinu o tome da automobil drži pravac ili mijenja smjer kretanja. Njihova ispravnost je veoma važna, a u slučaju da osjetite da vam automobil slabije amortizira udarce ili čujete čudne zvukove prilikom okretanja volana, tada biste trebali provjeriti o čemu se radi.

YouTube video

Dodatna oprema automobila

Autodjelovi koji spadaju u dodatnu opremu su gume, brisači, antena, tekućine i ostali slični djelovi. Svi autodjelovi su veoma bitni i oni koji ne utječu direktno na vožnju, utječu na ugođaj vožnje. Odabirom što kvalitetnijih djelova biti ćete sigurni da je vaš automobil ispravan i moći bezbrižno voziti. Pod dodatnu opremu još spadaju i sve stvari koje nisu klasično na automobilu, a to mogu biti krovni nosači, krovna kutija, nosači za skije ili bicikle.

DPF filter

Ostali veoma važni djelovi su filteri, a DPF filter jedan je od najvažnijih. Diesel Particulate Filter obavezan je od 2009. godine, a koristi se kod dizelskih motora. Njegova glavna funkcija je da neutralizira štetne plinove iz dizelskih motora i da je zagađivanje zraka što manje. DPF filter onemogućuje česticama čađe da napuste automobil, a upravo zbog toga je potrebno da se redovno čisti kako ne bi došlo do zagušenja. Ovaj dio je veoma zahvalan i ukoliko se redovno održava njegov vijek trajanja je veoma dugačak. U slučaju da DPF filter nije bio redovno čišćen, tada je potrebna njegova zamjena. On je veoma skup i zbog toga je najbolja opcija za kupnju Silux online trgovina. DPF filter možete pronaći po najboljim cijenama i biti će dostavljen na vašu kućnu adresu.

Članci iz iste kategorije: