Ne zanemarujte značaj obavezne opreme za auto

Danas veliki broj ljudi gotovo svakodnevno vozi automobil. Zbog toga je vrlo važno da svi važni apsekti sigurnosti, ali i zakonskih propisa budu zadovoljeni. Tako postoji nešto što se zove obavezna oprema za auto i što je vrlo važno da svaki vozač posjeduje. Nešto od toga je zakonski obavezno, a nešto od toga je jednostavno dobro da imate negdje spremljeno, ako vam zatreba.

Zbog toga ćemo se u ovom članku pozabaviti s tom vrstom opreme te ćete vidjeti što vam stvarno treba, a što bi svakako bilo dobro da imate jer bi vam nekad moglo zatrebati.

Sigurnosni reflektirajući prsluk za osiguranje u nuždi

Sigurnosni prsluk, često je zanemareni dio kada je u pitanju obavezna oprema za auto, ali može biti ključan u hitnim situacijama. Ako dođe do nekog kvara ili nesreće, vozač će morati izaći iz vozila pa je važno da tada nosi sigurnosni prsluk koji povećava njegovu vidljivost drugim vozačima, smanjujući tako rizik od sekundarnih nesreća. To je posebno važno tijekom loših vremenskih uvjeta ili po noći pa biste ga svakako što prije trebali obući.

Obavezna oprema za auto u hitnim situacijama.
Obavezna oprema za auto mora sadržavati: euro sigurnosni trokut, set zamjenskih žarulja i kutiju prve pomoći s torbom.
Preporuka je komplet obogatiti sigurnosno-reflektirajućim prslukom, koji je u nekim zemljama već obavezan (npr. Austrija, Hrvatska, Portugal), a za veću sigurnost preporučujemo i aparat za gašenje požara.

Također, u mnogim zemljama, posjedovanje sigurnosnog prsluka je zakonski zahtjev, a vozači bi trebali biti svjesni propisa koji se odnose na njegovo nošenje.

Kutija za prvu pomoć kao izuzetno važna oprema

Pitate li nekog vozača koja je najosnovnija obavezna oprema za auto, mnogi će se vjerojatno sjetiti kutije za prvu pomoć. Bez obzira kamo putujete, ona bi se uvijek trebala nalaziti u vozilu. Takav komplet ne samo da pruža osnovnu medicinsku pomoć u slučaju nesreće, već može biti od pomoći i kod manjih ozljeda. Između ostalog sadrži:

  • Flastere
  • Zavoje
  • Vate
  • Škare itd.

Sve to može biti od koristi u slučaju potrebe za medicinskom pomoći, bilo da je potrebna vama ili nekom drugom, odnosno može se reći da ja ova obavezna oprema za auto važna za brzu i učinkovitu reakciju u hitnim situacijama.

Obavezna oprema za auto za zamjenu guma

Rijetko što može biti toliko frustrirajuće kao probušena guma na putovanju. Imati rezervnu gumu i odgovarajući pribor za zamjenu guma presudno je za nastavak puta bez zastoja. Za to se ne može reći da je obavezna oprema za auto jer nije zakonski potrebna, ali svakako vas može spasiti od brojnih problema na koje možete naletjeti.

Obavezna oprema za auto za zamjenu guma
Obavezna oprema za auto za zamjenu guma presudna je za nastavak puta bez zastoja.

Kako biste i spriječili potrebu za korištenjem tog pribora, važno je redovito provjeravati tlak u gumama kako biste na vrijeme vidjeli ako vam je neka guma u lošem stanju što može dovesti do toga da se ranije probuši. Isto tako, kada je riječ o prevenciji, važno je redovito provjeravati i tekućine za auto kako bi sve besprijekorno funkcioniralo.

Upalite automobil i kod ispražnjenog akumulatora

Još nešto što se može nazvati obaveznom opremom za auto su i tzv. kleme. Riječ je o kabelima pomoću kojih se prazan akumulator može spojiti s punim akumulatorom drugog automobila i na taj način se može napuniti dovoljno da se pokrene automobil. Za to se koriste dva kabela pomoću kojih se oni povežu i dovoljno je da prazan akumulator dobije malo električne energije i da pomogne u pokretanju vozila.

YouTube video
Svatko tko vozi trebao bi znati kako sigurno upaliti svoj automobil uz kleme jer će se jednog dana akumulator isprazniti. Bez obzira jeste li ostavili upaljena svjetla ili vam se baterija pokvarila, ovdje je znanje o tome kako sigurno i pravilno pokrenuti automobil.

Naime, kada se akumulator isprazni, to se najčešće dogodi u nekom najnezgodnijem trenutku i nakon toga nije moguće pokrenuti automobil. Imate li kleme za auto, postoji velika mogućnost da ćete ga na neki način ipak uspjeti pokrenuti.

Redovita zamjena tekućina za auto

Automobili su vrlo složeni sustavi i sve mora besprijekorno funkcionirati. Osim samih autodijelova, vrlo su važni i potrošni materijali koji se troše i koje morate po potrebi zamijeniti. Tekućine za auto tako spadaju u vrlo važne potrošne dijelove na koje morate redovito paziti. Tekućine za auto koje ćete sigurno morati ponekad mijenjati su:

  • Motorno ulje
  • Tekućina za pranje stakla

Čak i oni vozači koji ne znaju puno o tome kako auto i brojni sustavi unutar njega funkcioniraju znaju da su motorna ulja jedna od najvažnijih tekućina za auto. Ona podmazuju dijelove motora kako se ne bi trošili. Potrebno ih je redovito mijenjati, a to je najčešće svake godine ili nakon određenog broja prijeđenih kilometara. Tekućine za auto za pranje stakla također ćete trebati mijenjati kako biste mogli imati dobru vidljivost kroz stakla.

Osim njih, važni su i aditivi za auto koji se najčešće koriste za gorivo. Aditivi za auto će osigurati optimalan rad motora pa se preporučuje da ih koristite po potrebi.

Članci iz iste kategorije: