Auto tepisi se mogu pronaći u gotovo svakom automobilu

Ukoliko bi danas zavirili u nekoliko automobila, vrlo je vjerojatno da bi u svakom pronašli set auto tepiha. Većinom se dobivaju od proizvođača ili trgovca prilikom kupnje automobila, a i cijenom su vrlo prihvatljivi pa ih je poželjno zamijeniti nakon određenog vremena.
Neki automobili imaju ugrađene kukice ili čepove na koje se gumeni auto tepisi mogu zakačiti dok se kod ostalih tepisi jednostavno postave bez učvršćivanja.

Vrste auto tepiha

Vozači se mogu odlučiti za dvije vrste tepiha, ovisno o materijalu od kojeg su izrađeni. Tako postoje gumeni i tekstilni tepisi i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane. Glavna prednost gumenih tepiha je jednostavnost čišćenja. Prljavštinu je u većini slučaja moguće isprati jačim mlazom vode. S obzirom da su izrađeni od gume, neće propuštati tekućinu. Isto tako, ako su izrađeni od kvalitetne gume, neće im smetati vremenski uvjeti, niti velike vrućine niti jako niske temperature.

gumeni auto tepisi

Tekstilni tepisi mogu biti mekani ili grubi, ovisno o vrsti tkanja. Vlasnici takvih tepiha često imaju dosta problema sa njihovim održavanjem. Prljavština se duboko zavuče u njih pa ju je teško očistiti. Najlakši način čišćenja takvih tepiha je usisavanje iako i to ne daje uvijek zadovoljavajuće rezultate. No, njihova ponuda je puno šira nego ona gumenih tepiha i moguće ih je pronaći u različitim oblicima, bojama i sl.
Bez obzira za koji se tip tepiha odlučili, važno ih je redovito čistiti kako se u njima ne bi nakupljala prljavština.

gumeni tepisi za auto

Tržište

S obzirom na relativno niske cijene, ponuda auto tepiha je dosta šarolika. Moguće je kupiti tipske tepihe koji su prilagođeni točno određenom modelu automobila ili univerzalne koji odgovaraju u svaki automobil. Klasični set se sastoji od 4 tepiha, jedan za vozačko i suvozačko mjesto i dva za stražnja mjesta. Osim tepiha za prostor unutar automobila, moguće je kupiti i tepih za prtljažnik. On se obično na neki način pričvršćuje na pod prtljažnika kako tokom vožnje ne bi došlo do njegovog klizanja po prtljažniku.

YouTube video

Osim u specijaliziranim trgovinama autodijelovima, auto tepihe je danas moguće kupiti i na raznim drugim mjestima, od velikih trgovačkih lanaca do benzinskih postaja. Ukoliko želite biti sigurni da će dimenzije tepiha biti idealne za vaš automobil, izaberite tipske tepihe. U suprotnom, možete se odlučiti i za univerzalne tepihe koji ćete moći postaviti u svaki automobil.

Članci iz iste kategorije: