Vrste auto karoserija ovisno o modelu

Karoserija je najvažniji dio automobila, uz motor. Prema njoj se automobili dijele na vrste, a sama karoserija sastoji se od mnogo dijelova automobila. Kako bi automobil bio funkcionalan i dobar, neophodna je redovna briga o svim dijelovima karoserije. Imajte na umu da je karoserija i glavni dio kojeg vizualno vidite, stoga se morate pobrinuti da je ona održavana i da automobil izgleda što bolje.

Što je karoserija automobila?

Karoserija spada u glavni dio svakog automobila. Uz nju, ostala 2 dijela na koje se dijeli automobil su šasija ( skup dijelova koji služe za pokretnost automobila – motor, uređaji za upravljanje i kočenje, te elektronski uređaji automobila – svjetla, akumulator…), te oprema motornog vozila (pokazivači smjera, brisači, truba, mjerni instrumenti, …).

Karoserija sastoji se od mnogo dijelova automobila
Karoserija za Audi

Karoserija se sastoji od sljedećih dijelova:

 • Blatobrani, bokovi i rubnjaci
 • Branici 
 • Poklopac motora i prtljažnika
 • Nosači
 • Maske i lajsne za farove
 • Vezni lim dijelova karoserije
 • Sigurnosni sustavi 
 • Pragovi
 • Rezervoari
 • Podizači stakla
 • Ukrasne lajsne 
 • Amortizeri haube

Svi ovi dijelovi moraju biti ispravni, kako bi automobil bio funkcionalan i lijepo izgledao. Također, mnogi od ovih dijelova sastoje se od još manjih dijelova, no ovo su osnovni dijelovi karoserije. Auto karoserija definira i model automobila, pa tako razlikujemo razne vrste poput sportski automobila, jeepova, limuzina i mnogih drugih. Više o vrstama karoserije donosimo u nastavku.

Vrste auto karoserija

Postoji nekoliko vrsta automobila, a dijele se prema obliku karoserije. Svaka od ovih vrsta definira vaš automobil, a ovisno o modelu i marki vozila razlikujemo razne nazive. Tako primjerice džipovi dolaze u raznim varijantama poput SUV ili SAV, a auto karoserija definira još nekoliko vrsta vozila.

Originalna Karoserija
Karoserija za automobil

Limuzina (sedan)

Najpoznatija vrsta automobila današnjice su zasigurno limuzine. Karoserija limuzine odlikuje se prema četiri vrata i odvojenom prtljažniku. Većina modernih automobila spada u limuzine, a neke od najpoznatijih su Opel Insignia, BMW 5, Mercedes AMG, Ford Mondeo… Limuzine su u pravilu nešto skuplje od drugih automobila s 3 vrata ili hatchback varijantom.

YouTube video

Monovolumen

Velika karoserija i veliki automobili nazivaju se monovolumenima. Neki monovolumeni su toliko veliki da se u prtljažniku može postaviti i treći red sjedišta, te tako prevoziti više putnika. Renault Scenic i Xsara Picasso su najpoznatiji primjeri ove vrste. 

Kabriolet

Za razliku od drugih vrsta, karoserija kabrioleta može micati krov. Naravno, putem automatskog mehanizma krov se sam diže i spušta, a u ljetnim mjesecima nema osobe koja ne poželi voziti se u kabrioletu.

Džip ili SUV

Glavna karakteristika ovih vozila je što su izdignuti od poda i što mogu voziti po najzahtjevnijim terenima. Audi Q serija, BMW X serija ili Mercedes G serija su najpoznatiji primjeri džipova.

Hatchback automobili

Odmah iza limuzina, na listi najpopularnijih vrsta automobila našli su se hatchback modeli. Jednako kao i limuzine, ovi modeli mogu imati 4 ili 2 vrata (tj. 5 ili 3 računajući prtljažnik). Karakterizira ih, za razliku od limuzina, što je zadnji kraj odrezan i ravan, dok limuzine imaju popularno zvanu stražnjicu. Najpopularniji automobili svrstani u hatchback karoserije su Golfovi, Peugeot 206 i 207, Opel Corsa…

Karavan 

Kada muškarci ostare, želja im postaje karavan. Obiteljski automobil koji odlikuje komfor vožnje i veliki prostor. U pravilu izgledaju kao limuzine, no umjesto spuštene stražnjice imaju visoku i spojenu stražnjicu. Stražnjica je kao kod hatchback automobila „odrezana“, a prtljažnik je velikog volumena. Gotovo svaki proizvođač u ponudi ima neke karavan modele, a najpoznatiji su BMW, Audi i Volvo.

Kupe

Mala auto karoserija odlikuje kupe vozila. To su sportski automobili s 2 vrata i malih dimenzija. Odlikuje ih jaka snaga i najčešće ih vozi mlađa populacija. Audi TT, Mazda RX8 i Fiat Coupe jedni su od najpopularnijih modela. 

Autokozmetika je bitna za održavanje

Neovisno o tome kakvu vrstu automobila vozite, autokozmetika pomoći će vam prilikom održavanja ljepote automobila. Kako bi vaš ljubimac bio čist i uredan, pomoći će vam razni preparati za čišćenje, koji se nazivaju autokozmetika.

YouTube video

Preporučuje se čišćenje automobila jednom mjesečno, a redovno korištenje mirisa (koji su također autokozmetika) održati će interijer mirisnim. Autokozmetika je širok pojam i u nju spadaju sredstva za čišćenje i poliranje automobila, automobilski mirisi, krpice ili četke za čišćenje, vosak, te sve ostale stvari koje vam pomažu prilikom održavanja. Ako vam je potrebna kvalitetna i jeftina autokozmetika, tada možete posjetiti web trgovinu Silux. U njoj s nekoliko klikova mišem možete odabrati sve potrebne preparate za održavanje vozila.

Članci iz iste kategorije: