Nosači za skije se montiraju na krov automobila kako bi se na njemu mogle prevoziti skije. S obzirom na veličinu skija, ovo je najbolje rješenje za prijevoz skija. Danas na tržištu možemo pronaći dvije vrste nosača: fiksne i magnetne. Bez obzira za koju se vrstu odlučili, moramo prije kupnje obratiti pozornost na nosivost. To znači da moramo odlučiti koliko ćemo pari skija najviše odjednom prevoziti. Stoga, ukoliko planiramo uglavnom voziti samo jedan ili dva para skija, nema razloga da se kupuju veći nosači kojima se može prevoziti više pari skija. Na taj način ćemo i dosta uštedjeti jer nosači za skije, koji su predviđeni za prijevoz više pari skija, su u pravilu i dosta skuplji.
nosaci-za-skije

Fiksni nosači

Ovaj tip nosača pričvrščuje se na krov automobila na za to predviđena mjesta. S obzirom da svaki automobil ima drugačiji tip krova, potrebno je obratiti pažnju prilikom kupnje jer nema univerzalnih nosača iako su na trgu mnog različiti krovni nosači. Lako se postavljaju na krov automobila pa sa time ne bi trebali imati problema. Sigurni su i pri većim brzinama i mnogi poznatiji proizvođači jamče sigurnost i do 160 km/h i daju garanciju do čak 6 godina. Kako bi ih osigurali od krađe, nosači posjeduju i bravicu za zaključavanje. Na same krovne nosače je tada dovoljno montirati određeni modul ovisno o broju skija koji želimo prevoziti. Tako možemo pronaći module za prijevoz 2, 3, 4, ili 6 pari skija. Moduli se mogu kupiti izravno od proizvođača, ali onda ih možemo koristiti samo na tom automobilu. Stoga se radije odlučuju na kupnju rezervnih modula od neovisnih tvrtki koje ih proizvode. Na taj način uz pomoć odgovarajućih adaptera ih kasnije mogu prebaciti i na novi automobil.
nosaci-za-skije

Magnetni nosači

Ovaj tip nosača je sve popularniji jer nudi dvije velike prednosti u odnosu na fiksne nosače: nije ovisan o marki automobila pa ne moramo paziti koji ćemo model kupiti i još je jednostavniji za montiranje nego fiksni. Uz pomoć magneta se «zalijepi» za krov automobila koji prethodno treba dobro očistiti kako bi se što bolje učvrstio. Proizvođači jamče sigurnost pri brzini do 130 km/h.
Moduli su najčešće izrađeni od čvrste plastike, a glavna baza od aluminija kako bi nosači bili što aerodinamičniji.

Pogledajte još članak Krovni nosači.

Pogledajte još članak Krovne kutije.

Pogledajte još članak Lanci za snijeg.

Pogledajte još članak Kako staviti lance za snijeg.

Članci iz iste kategorije: