Što kada se pokvare podizači stakla za auto

Automobili koje danas viđamo na cestama su dosta napredovali u odnosu na one od prije nekoliko desetaka godina. To i ne čudi, s obzirom da se tehnologija neprestano razvija i razne stvari koje su se nekad koristile na automobilu danas su zamijenjene novim, modernijim varijantama. Jedna od tih odnosi se na automobilska stakla i sve ono što je vezano uz njih. Ona su danas sve čvršća, ali najveća promjena odnosi se na njihovo spuštanje i dizanje.

Ranije su tako postojali smo ručni podizači stakla za auto, a danas većina automobila posjeduje one automatske, odnosno električne.

Malen, ali koristan auto dodatak

Podizači stakla za auto izgledaju kao neki malen i nevažan auto dodatak, ali to nije baš tako. Oni su itekako važni jer vam omogućuju i podizanje i spuštanje stakla na automobilu. Ugrađeni su serijski u svako vozilo, a razlikuju se samo ovisno jesu li:

  • Ručni
  • Automatski (električni)

Današnji automobili uglavnom imaju automatske, no još uvijek ima i onih modela koji imaju ručne.

Ručni podizači stakla za auto

Sve starije generacije vozila imaju ručne podizače stakla za auto zbog toga što ranije ništa drugo nije niti postojalo. Automobilska stakla se tako pomoću njih podižu i spuštaju okretanjem ručice u odgovarajućem smjeru. Ponekad dođe do zapinjanja pa je potrebno malo podmazati mehanizam što vam može obaviti bilo koji automehaničar. 

ručni podizač stakla za auto
Automobilska stakla se tako pomoću njih podižu i spuštaju okretanjem ručice u odgovarajućem smjeru.

Ako pak dođe do kvara i ako se automobilska stakla ne mogu više niti spuštati niti podizati, bit će potrebno da zamijenite automobilske podizače stakla. Većina trgovina s autodijelovima će u svojoj ponudi imati i te starije verzije zbog dosta velikog broja starijih automobila na cestama koji ih još uvijek koriste.

Jednostavnije podizanje stakla na autu

Tehnologija se upetljala i u automobilski svijet, posebno u dio vezan uz automobilska stakla. Tako se ona danas mogu podizati i spuštati vrlo jednostavno, pritiskom na odgovarajući gumb. Neki modeli tako imaju podizače stakla za auto za prednja i stražnja stakla, dok neki imaju samo za prednja. 

podizače stakla za auto za prednja i stražnja stakla
Neki modeli tako imaju podizače stakla za auto za prednja i stražnja stakla, dok neki imaju samo za prednja. 

Način rada je vrlo jednostavan. Potrebno je samo pritisnuti odgovarajući gumb u željenom smjeru i stakla se podižu ili spuštaju. Također, većina ima i takav mehanizam da nije potrebno da držite gumb pritisnutim, već ga samo kratko pritisnete i stakla će se podignuti ili spustiti. Problem kod ovakvih sustava je što su nešto kompleksniji za detektiranje kvara, a ako će vam biti potrebna zamjena, ovakvi autodijelovi su ipak nešto skuplji. Ipak, zbog komfora koji pružaju, vozači su objeručke prihvatili ovu novotariju u automobilskom svijetu.

Kupnja u trgovinama s autodijelovima

Podizači stakla za auto mogu se kupiti u brojnim trgovinama s autodijelovima. Važno je napomenuti kako su oni tipski, odnosno odgovaraju isključivo određenim modelima vozila pa je bitno prilikom kupnje pripaziti da kupite odgovarajući model. Dođete li u neku fizičku trgovinu s autodijelovima, to ne bi trebao biti nikakav problem jer prodavaču možete reći svoj model auta pa će vam on pronaći odgovarajuće autodijelove.

Podizači stakla za auto u trgovinama s autodijelovima.
Podizači stakla za auto mogu se kupiti u brojnim trgovinama s autodijelovima.

Kupujete li pak u web trgovini, tada isto kupnja i potraga za odgovarajućim modelom ne bi trebala biti komplicirana. Mnoge web trgovine koje prodaju autodijelove imaju mogućnost da jednostavno odaberete svoj model i marku auta kao i godinu njegove proizvodnje te će vam se prikazati samo oni autodijelovi koji mu odgovaraju. Tako ćete vrlo brzo pronaći odgovarajuće automobilske podizače stakla.

Automobilska stakla su izložena raznim utjecajima

Automobilska stakla su sklona oštećenjima jer su izložena raznim utjecajima, kao što su vremenske nepogode, padovi grana, kamenčića i slično. Mogu se podijeliti u 3 vrste:

  • Vjetrobranska
  • Stražnja
  • Bočna

Vjetrobranska automobilska stakla su ona koja se nalaze s prednje strane i koja vozačima predstavljaju tzv. prozor u svijet. Kroz njih vozači neprestano gledaju i zbog toga je vrlo važno da su čista, ali i da nemaju nikakvih oštećenja. Ponekad vozači zanemare malo oštećenja, no ona se s vremenom mogu dodatno proširiti. Zato je vjetrobranska automobilska stakla dobro što prije zamijeniti, ako se uoči neko oštećenje.

YouTube video
Električno zatamnjenje automobilskih stakla, podesivo zatamnjivanje prozora, promjenjivo elektrokromatsko zatamnjivanje. Jednostavno nestvarno!!

Kao dodatnu zaštitu od sunca, brojni vozači se odlučuju na zatamnjenje stakla na autu. Zakon dopušta da se zatamne stažnja automobilska stakla i bočna, ali samo na stražnjim vratima. Dostupne su različite razine zatamnjenja, od onih od svega nekoliko posto, pa do gotovo 100%-tnog zatamnjenja. U svakom slučaju, automobilska stakla su važan dio automobila i morate uvijek paziti da nisu nigdje oštećena i da su čista.

Članci iz iste kategorije: