Automobilski brisači štite od raznih nepogoda

Automobili se sastoje od brojnih manjih i većih dijelova i sustava. Svaki taj dio na autu, kao i svaki sustav imaju svoju određenu funkciju, a svi zajedno funkcioniraju kako bi vozilo bilo prije svega sigurno, ali i udobno za vožnju. Razmišljate li o nekim manjim dijelovima, možda vam na pamet padnu i brisači za stakla automobila. Iako se možda čine kao nešto zanemarivo, oni su itekako važni za sigurnost vozača, ali i svih ostalih putnika.

Čiste stakla auta od raznih vremenskih nepogoda, najčešće kiše, ali ujedno će uspješno otkloniti i razne druge nečistoće koje se mogu pojaviti na staklu, primjerice razne insekte koji se zalijepe.

Kako rade automobilski brisači

Automobilski brisači sastoje se od tri glavna dijela:

  • Pokretnih dijelova koji se pomiču po staklu
  • Motora koji pokreće te pokretne dijelove
  • Traka na pokretnim dijelovima koje čiste staklo

Trake koje su zaslužne za brisanje stakla mogu biti od gume, ali i od silikona. Ako se odlučite za one jeftinije varijante, tada ćete vjerojatno kupiti gumene trake, dok su silikonske nešto skuplje, ali su s druge strane izdržljivije pa će biti i dugotrajnije. Brisači za stakla automobila se najčešće pale i gase pomoću ručice koja se nalazi uz upravljač automobila.

Različite vrste brisača za staklo automobila

U trgovinama s opremom za automobile se danas može pronaći nekoliko vrsta brisača za stakla automobila, a glavne razlike među njima su u trakama koje kližu po površini stakla. Kao što je već spomenuto, oni jeftiniji modeli imaju te trake od gume, dok oni nešto bolji imaju te trake od silikona. Također, dostupni su i različiti modeli koje proizvode različite tvrtke, a i cijena se uvelike razlikuje. 

brisači za staklo automobila su zaslužni za brisanje stakla
Trake brisača za staklo automobila, koje su zaslužne za brisanje stakla, mogu biti od gume, ali i od silikona.

Tražite li rješenje u obliku automobilskih brisača koji će vam duže trajati, tada se svakako dobro odlučiti za nekog poznatijeg proizvođača nego za nekog za kojeg niste nikad čuli. Uz korištenje i neke automobilske tekućine za pranje stakla, pomoću njih ćete odlično očistiti stakla svog vozila.

Održavanje automobilske opreme

Kao i s raznom drugom automobilskom opremom, automobilske brisače je također važno redovito održavati kako bi radili učinkovito. Oni se s vremenom troše, ponajviše zbog veće izloženosti sunčevoj svjetlosti, prašini, ali i raznim nečistoćama na staklu. 

različiti brisači za staklo automobila
Uz održavanje brisača za staklo automobila, važno je i redovito čišćenje stakala.

Ako primijetite da vam ne rade dobro, odnosno da ostavljaju tragove kada prođete s njima po staklu, vjerojatno ih je potrebno zamijeniti. Ponekad će pomoći i samo čišćenje traka koje prolaze po staklu. Uzmite neku mekanu krpu i s njome pokušajte očistiti te trake. Uz održavanje brisača automobila, važno je i redovito čišćenje stakala što možete učiniti korištenjem tekućine za pranje stakla. Tako će vaši brisači na autu duže trajati.

Univerzalna i tipska auto oprema

Automobilski brisači koje danas možete kupiti u trgovini dolaze u dva oblika:

  • Univerzalni
  • Tipski

Univerzalni brisači za auto su oni koje uglavnom možete postaviti na svaki model auta, ali važno je paziti da kupite one odgovarajućih dimenzija. Tipski modeli su pak oni koji su namijenjeni točno određenom modelu auta i oni će savršeno pristajati, ali i kasnije možete očekivati da će najbolje čistiti stakla auta.

YouTube video
Kako jednostavno zamijeniti brisače vjetrobranskog stakla na vašem automobilu?

Univerzalni se uglavnom mogu kupiti na raznim mjestima, poput benzinskih postaja, supermarketa i slično. Tražite li pak tipske modele, onda ćete se morati zaputiti u neku specijaliziranu trgovinu s autoopremom, a možete ih potražiti i online. Naime, danas postoje i brojne web trgovine u kojima možete kupiti tipske automobilske brisače, ali i svu ostalu potrebnu opremu za auto. Kao što je navedeno ranije, za učinkovit rad brisača za auto važna je i automobilska tekućina za pranje stakla.

Bolja vidljivost uz tekućine za pranje stakla auta

Osim što je važno da vam brisači dobro rade, važno je i održavati stakla auta čistima što je više moguće. U te svrhe se koriste automobilske tekućine za pranje stakla. Lako su dostupne u brojnim supermarketima i trgovinama koje nisu primarno namijenjene za kupnju autoopreme. Tekućine za pranje stakla auta se ulijevaju u poseban spremnik koji se nalazi ispod poklopca motora. Taj spremnik je uglavnom posebno označen pa ne biste trebali imati problema s njegovim pronalaskom.

Automobilske tekućine za pranje stakla za održavanje čistih stakla
Automobilske tekućine za pranje stakla lako su dostupne u brojnim supermarketima i trgovinama koje nisu primarno namijenjene za kupnju autoopreme.

Za vožnju zimi, važno je kupovati zimske tekućine za pranje stakla, posebno ako ćete se voziti po područjima s vrlo niskom temperaturom. Takve tekućine se neće smrzavati pri vrlo niskim temperaturama pa možete biti sigurni da ćete po potrebi moći oprati staklo na svom autu.

Članci iz iste kategorije: