Auto akumulator osigurava svu potrebnu elekričnu energiju

Današnji modeli auta nakrcani su razno raznim komponentama. Iako one na prvi pogled izgledaju vrlo atraktivno i zanimljivo, za rad im je potrebna električna energija. A nju će im osigurati akumulator za auto. Osim što je zaslužan da davanje elekrične energije tim komponentama i uređajima u autu, on je zaslužan i za pokretanje motora jer je pri paljenju auta potrebna struja. 

U svakom slučaju, riječ je o iznimno važnom dijelu automobilske opreme i prije svega, to je potrošni dio koji ćete morati mijenjati, ovisno o tome koliko se često vozite.

Način rada akumulatora za auto

Akumulator za auto koristi kemijske procese kako bi spremao električnu energiju. A riječ je o električnoj energiji koja se koristi za pokretanje motora te svih električnih komponenti i uređaja u vozilu. 

Auto akumulator se sastoji od:

  •  Pozitivnih elektroda
  •  Negativnih elektroda 
YouTube video
Otkrijte kako rade akumulatori za auto

One su odvojene elektrolitom. Princip rada je sljedeći: kada se automobilski akumulator napuni, električna energija se pohranjuje u kemijske veze u elektrodama. Kada okrenete ključ za paljenje i kada se motor treba pokrenuti, struja krene iz auto akumulatora kroz kabel za paljenje i tako se pokreće motor. U slučaju njegove slabe napunjenosti ili kvara, struja će biti nedovoljna da se motor pokrene. 

Održavanje automobilske opreme

Kao i svu ostalu automobilsku opremu, akumulator za auto je potrebno redovito održavati. To uključuje sljedeće:

  •  provjeru razine elektrolita
  •  provjeru razine napunjenosti
  •  provjeru kabela za paljenje

Za ovo je najbolje potražiti pomoć automehaničara ili autoelektričara. Naime, auto elektrika je grana automobilske industrije koja se bavi svime što je povezano s električnom energijom u vozilu. Ako želite biti sigurni da će vam auto akumulator raditi što je moguće duže, najbolje ga je provjeravati barem jednom godišnje, najbolje kada odlazite na redovne servise s autom.

Vrste auto akumulatora u trgovinama

Postoji nekoliko vrsta auto akumulatora, kao što su konvencionalni modeli, AGM modeli i litij-ionski modeli. Konvencionalni akumulatori za auto su uglavnom i najjeftiniji, ali imaju ograničene performanse i vijek trajanja. Ipak, mnogi razmišljaju kratkoročno pa ih kupuju zbog niske cijene, a ne razmišljaju o tome da će ih morati ranije zamijeniti nego neke druge vrste. 

vrste akumulatora za auto
Postoji nekoliko vrsta akumulatora za auto, kao što su konvencionalni modeli, AGM modeli i litij-ionski modeli.

AGM modeli su posebno specijalizirani za aute koji imaju uređaje s visokom potrošnjom energije, primjerice oni koji imaju jake audio sustave i slično. Jedna od novijih tenohlogija su litij-ionski modeli. Oni imaju brojne prednosti kada je riječ o performansama i duljini vijeka trajanja u odnosu na druge vrste, ali zbog nešto više cijene, još uvijek nisu toliko popularni.

Kako odabrati najbolje za svoj automobil

Kada kupujete akumulator za auto, najvažnije je odabrati ispravnu veličinu i snagu. Veličina se određuje prema dimenzijama u vašem autu. Naime, oni dolaze u različitim veličinama i postoje neki poveći modeli koje nećete moći smjestiti u baš svako vozilo.

kvalitetan akumulator za auto
Bolje je uložiti više novca u kvalitetan akumulator za auto koji će vam trajati duže i pružiti bolje performanse, čime ćete dugoročno zasigurno ostvariti i veću uštedu.

S druge strane, snaga se mjeri u amperima (A) i pokazuje koju količinu električne energije akumulator može isporučiti. Stoga je vrlo bitno odabrati ispravno i veličinu i snagu. Ako pak niste sigurni u svoj odabir, uvijek je najbolje provjeriti što preporučuje proizvođač vašeg auta. Uz to, preporučuje se da kupujete automobilsku opremu samo od renomiranih proizvođača, s dobrom reputacijom i jamstvom. Naravno, cijena je bitna stvar, ali ponekad je bolje uložiti više novca u kvalitetan akumulator za auto koji će vam trajati duže i pružiti bolje performanse, čime ćete dugoročno zasigurno ostvariti i veću uštedu.

Auto elektrika kao sve traženije zanimanje

Svi oni koji tek upisuju neku školu za automehaničara možda ne znaju za koji smjer se odlučiti. Auto elektrika je zasigurno nešto što je sada već iznimno traženo, a u budućnosti će biti još i više. Naime, zbog sve više ugrađenih električnih komponenti u današnje aute, autoelektričari će imati pune ruke posla. Ipak, auto elektrika je vrlo dinamična djelatnost i da bi se njome mogli baviti, morate biti spremni na konstantno učenje i usavršavanje.

Auto elektrika je iznimno tražena
Auto elektrika je vrlo dinamična djelatnost i da bi se njome mogli baviti, morate biti spremni na konstantno učenje i usavršavanje.

Tehnologija u automobilskoj industriji iznimno brzo napreduje i danas je sve više novih i zanimljivih uređaja u autima. Upravo zbog velike konkurencije među proizvođačima, oni se trude što je ranije moguće izbaciti neke novotarije po pitanju električnih uređaja u svoje nove modele. Oni ponekad nisu dovoljno dobro testirani pa su česti kvarovi. Zbog toga auto elektrika i svi koji se njome bave će imati što raditi u godinama koje slijede. Zato, ako tražite neku dinamičnu granu automobilske industrije, onda je auto elektrika svakako jedan od boljih izbora.

Članci iz iste kategorije: