Kvalitetna motocross oprema može biti presudna

Motocross je vrsta sporta na motociklima i četverociklima, a naziv sporta nastao je kombinacijom engleskih riječi motorcycle što znači motocikl i Cross country, odnosno vožnja na terenu. Vozila za motocross posebno su oblikovana za tu svrhu te posjeduju posebno oblikovane gume, nemaju svjetla i žmigavce itd. Uglavnom, takva vozila nisu prilagođena cestovnoj vožnji već su namijenjena samo u natjecateljske svrhe. 

Za motocross je naravno najvažnije vozilo, ali svi vozači motocross utrka moraju biti opremljeni i posebnom motocross opremom koja će im poboljšati performanse, ali još važnije, koja će ih zaštititi od ozljeda u slučaju pada ili nesreće. 

Motocross kaciga glavu čuva

Motocross oprema sastoji se od više dijelova, a najvažnija je svakako motocross kaciga. Zapravo, kaciga je najvažniji dio bilo koje opreme za motor, bez obzira na to vozite li motocross utrke ili pak uživate u mirnoj gradskoj vožnji. Motocross je sam po sebi jako opasan sport te kaciga može zaštititi natjecatelje i od ozljeda ili čak od smrti u slučaju pada s motocikla. 

Motocross oprema za maksimalnu zaštitu
Motocross oprema sastoji se od više dijelova, a najvažnija je svakako motocross kaciga.

Motocross kacige dizajnirane su kako bi se osigurala maksimalna zaštita glave te mogu podnijeti i ublažiti čak i najjače udarce. Dodatna prednost je njihov unikatni dizajn koji omogućuje natjecateljima da tijekom utrka pokažu svoj identitet, postoji čak i opcija njihovog personaliziranja.

Motocross rukavice za zaštitu ruku

Tijekom motocross utrka, nije rijetkost da se natjecateljima hladnoća uvuče pod kožu. Kako to ne bi kočilo njihove performanse, natjecatelji nose posebno izrađene motocross rukavice. Motocross vozila mogu dosegnuti brzinu i do 160 km/h, a uz to ide i brzina vjetra kojoj su natjecatelji izloženi sa svih strana. Kada natjecatelji koji voze motocross utrke ne bi nosili rukavice, do kraja utrke više ne bi osjećali ruke, a prijetila bi opasnost i od toga da ih tijekom utrke savlada osjećaj odumrlosti i da se dovedu u opasnost. 

motocross oprema poboljša performanse
Natjecatelji koji voze motocross utrke nose posebno izrađene motocross rukavice. Ova motocross oprema poboljša performanse natjecatelja jer im učvršćuje stisak.

Osim zaštite od hladnoće, ova motocross oprema može poboljšati performanse natjecatelja jer im učvršćuje stisak što doprinosi još boljem iskustvu tijekom utrke. Prilikom kupnje važno je biti siguran da su rukavice specijalizirane upravo za motocross utrke, a jako je važno voditi računa o tome da nam savršeno pristaju.

Obuća kao važan dio motocross opreme

Motocross obuća jednako je važna kao i svaki drugi dio motocross opreme. Na prvi nam se pogled to može činiti kao bespotreban trošak, posebno ako se tek počinjemo baviti ovim sportom, ali svi iskusni natjecatelji znaju koliko je važno imati dobru i kvalitetnu obuću tijekom vožnje. Čvrsta i stabilna obuća može pomoći natjecateljima da im noga čak i pri velikim brzinama ostane stabilna i mogu biti sigurni da neće pasti ili otklizati. 

YouTube video
Top 5 početnih čizama za motocross, koje su važna motocross oprema

Osim toga, kao i svaki drugi dio motocross opreme, motocross obuća zaštitit će natjecatelja u slučaju nezgode jer će smanjiti otpor ako se pri padu dočekaju na noge. Oprema za motor generalno, a pogotovo oprema za motocross, poprilično je skupa, ali jasno je što treba izabrati kada je potrebno birati između štednje i sigurnosti. 

Potražite i prikladnu jaknu za motocross

Motocross jakna omogućuje natjecateljima da im bude toplo bez obzira na vanjsku temperaturu, a osigurat će im i da ostanu suhi čak i kada pada kiša. Mnogima je kod izbora najvažniji izgled, ali postoji nekoliko kriterija koje ova motocross oprema mora zadovoljiti kako bi bila dobar izbor:

  • Zaštita od udara u slučaju pada
  • Prilagodljivost vremenskim uvjetima
  • Udobnost 

Ako želite da jakna bude savršena, možete razmisliti o vodootpornoj ili nepropusnoj jakni. Osim toga, one trebaju biti prozračne kako se tijekom vožnje u njoj ne bi nakupljao znoj te kako se ne bismo osjećali zagušeno. 

Oprema za motor u web trgovinama

Danas su dostupne brojne web trgovine u kojima se osim raznih dodataka za motociklista može kupiti i kvalitetna oprema za motor. Ona podrazumijeva više stvari, između ostalog:

  • Ispušne sustave
  • Upravljače i opremu za upravljače
  • Stalke
  • Žarulje itd.

Oprema za motor je vrlo raznolika i iako motocikli ne izgledaju veliki poput automobila, sastoje se od brojnih dijelova koje ćete ponekad morati zamijeniti. Zato se uvijek isplati provjeriti više različitih web trgovina kako biste pronašli najbolju opremu za motor za svog limenog ljubimca.

raznolika oprema za motor
Oprema za motor je vrlo raznolika i morati ćete ju ponekad zamijeniti.

U većini tih trgovina je sve lijepo kategorizirano pa ne biste trebali imati problema s pronalaskom i kupnjom opreme za motor. A ako ipak volite kupnju u fizičkim trgovinama, dostupne su i brojne specijalizirane trgovine u većim gradovima.

Članci iz iste kategorije: