Presvlake za auto štite interijer i održavaju vrijednost

Automobili su velika investicija jer osim prvotne kupovine, ulažemo u njih putem kontinuiranog servisiranja, ali i zaštite. Jedna od metoda kojima možete zaštiti svoj automobil i osigurati pravilnu uporabu bez velikih oštećenja su presvlake za auto. Čak i ako niste okupirani estetikom automobila, bitno je da pazite na njega u slučaju da ćete ga u budućnosti prodavati.

Univerzalne presvlake za auto sjedala
Univerzalne presvlake za auto sjedala proizvode se tako da pašu na mnogo modela automobila u isto vrijeme.

Interijer automobila je izrazito bitan

Lijep interijer dobar je pokazatelj očuvanosti automobila, a trenutnom vlasniku može zajamčiti udobnu i ugodnu vožnju. Najveću promjenu u interijeru automobila napravit će promjena presvlaka za auto – one zauzimaju jako veliku površinu i stoga će njihova zamjena biti od velike koristi pri osvježavanju vašeg auta.

Ako ne znate mnogo o presvlakama i želite se malo više informirati o tome kako da kupite idealne presvlake, donosimo vam bitne informacije i savjete koje možete iskoristiti već pri sljedećoj kupovini!

Vrste auto presvlaka

Presvlake za auto nisu neki kompleksan proizvod, ali postoje neke odrednice na koje valja dobro pripaziti. S obzirom na to da je primarna funkcija presvlaka zaštita sjedala od oštećenja, prljavštine, ogrebotina, tragova i slično, a sekundarna funkcija udobnost, materijal će biti jako bitan. Tražimo nešto što će ujedno regulirati tekućinu i potencijalno prolijevanje te zadržavanje mirisa.

Presvlake za auto
Presvlake za auto nisu neki kompleksan proizvod, ali postoje neke odrednice na koje valja dobro pripaziti.

Općenito postoje tipske i univerzalne presvlake – razlika je jednostavna, tipske su specifičnije i nešto skuplje. Više o tome u sljedećih par paragrafa. Povezat ćemo i materijale s tipom presvlake, tako da imate dobru sliku o tome što vam je potrebno u budućnosti. 

Univerzalne auto presvlake 

Univerzalne presvlake za auto sjedala proizvode se tako da pašu na mnogo modela automobila u isto vrijeme. Takve su navlake najjednostavnije za staviti na sjedala zbog materijala – on je rastezljiv i u velikom omjeru sastoji se od sintetike. 

Sintetičke

Sintetika se razvlači i praktična je, ali se brzo „troši“ pod trenjem. Ako ste netko čiji je automobil redovito neuredan ili prljav, ako imate djecu ili volite jesti u automobilu, sintetičke su navlake dobar izbor jer je pranje i sušenje prilično jednostavno i brzo.

Poliesterske

Druga opcija u svijetu univerzalnih navlaka su poliesterske, ali one često daju jako „umjetan osjećaj“ na koži i mnogi ne vole struganje ovakve tkanine po svojoj koži. Mi bismo vam savjetovali da se držite sintetike ili da nabavite pamučne navlake. 

Pamučne

Univerzalne presvlake sjedala za auto jako se rijetko rade od pamuka, ali je moguće naći neki model preko online trgovina. Pamuk je ujedno i najdugovječniji, ali će se sušiti dulje i prati nešto teže.

Tipske presvlake za sjedala

Tipske presvlake za auto najčešće su od kombinacije poliestera i sintetike – kombinacija koja je vrlo praktična i kvalitetna. Sušenje je dovoljno brzo, kvaliteta je dobra, a cijene… Pa, visoke su. Tipske presvlake napravljene su da maksimalno odgovaraju vašem automobilu pa zato obično budu ljepše, ali i skuplje.

Ako ste netko tko jako voli svoj auto ili provodite baš dosta vremena u njemu, pokušajte presvlake za auto napraviti po mjeri. Ovo će biti nešto skuplja opcija, ali birate dizajn i materijal, što znači da imate maksimalnu kontrolu nad onim kako će unutrašnjost vašeg automobila izgledati. Tu se možete između ostalog odlučiti za eko-kožu ili mikrofibru, materijale koji su izuzetno praktični za održavanje.

Auto sjedala za djecu su obavezna

Sjedala za djecu također su komponenta koju mnogi moraju imati, a ona je vezana za sigurnost putnika. Možete ih koristiti i kad imate presvlake, ali je pitanje na koji način ćete se odlučiti fiksirati auto sjedala za djecu u vaš automobil.

Sjedala za djecu
Sjedala za djecu također su komponenta koju mnogi moraju imati, a ona je vezana za sigurnost putnika.

Najpopularniji način fiksiranja sjedalice je pojasom, a on je drugačiji za svako baby sjedalo za auto. Morat ćete proučiti upute da vidite kako osigurati potpunu fiksaciju ovih sjedala na siguran način. Metode su uglavnom slične, ali svako sjedalo ima svoj dizajn i mjesta gdje se mora zahvatiti.

Drugi način fiksacije je Isofixom. Postoje dvije varijante: 

  • U prvoj se radi o bazi koja se fiksira na sjedalo i na nju se montira sjedalica, a naknadno se opet odvaja kako biste ju koristili van automobila.
  • Druga varijanta odnosi se na kopče i dva nepomična prstena koja se pričvrste za nepomične kuke na sjedalici.
YouTube video

Kompatibilnost baze i auto sjedala za djecu ovisi od modela do modela, ali s obzirom na to da su gotovo uvijek svi pojasi slobodni, vjerujemo da nećete imati nikakvog problema s montažom. U svakom slučaju, ako ćete koristiti autosjedalicu, prvo kupite nju, a onda kupite presvlake ili ih dajte napraviti po mjeri uzimajući u obzir dimenzije sjedalice.

Članci iz iste kategorije: