Što sve trebate znati o sigurnosti u prometu?

Za sigurno upravljanjem vozilom nije dovoljno imati ispravan kočioni i upravljački sustav. Da bi bili siguran sudionik u svakodnevnom prometu, potrebno je brinuti se o još nekim stvarima.
Naravno, upravljački i kočioni sustavi današnjih automobila igraju ključnu ulogu u sigurnosti, no ipak tu su još mnoge stavke koje se ne smiju zanemariti.Možemo odmah spomenuti sigurnosni pojas za vezanje. Mnogi ne gledaju na taj dio automobila kao važnu sigurnosnu opremu, ali on isključivo služi da bih vas sačuvao u slučaju prometne nezgode. Još i danas se mnogi vozači nerado koriste pojasom za vezanje, što je samo potvrda da nisu dovoljno dobro upoznati sa tim mehanizmom.
sigurnosni-pojas
Svakako se pobrinite da vam korištenje pojasa uđe u naviku. Jednom kada steknete tu naviku ostat će vam, a nekima može spasiti život ili ih sačuvati od povreda u slučaju nesreće.
Redovna zamjena guma na točkovima treba da bude baš to – redovna. Dubina profilnih šara po gaznom dijelu gume treba da zadovoljava tehnički minimum. Osim dubine šare, na pravilan rad gume utječe i starost, odnosno godina proizvodnje i vrijeme korištenja gume. Bez obzira dali je gazni dio još uvijek u granicama normale potrebno je gume mijenjati ovisno o njihovoj starosti ili vremenu koliko dugo se koriste. Na tehničkom pregledu priupitajte za ispravnost guma, jer kada vas iznevjere šteta je već nastala. Ako ne želite čekati tehnički pregled ispravnost guma možete provjeriti u servisu.
Rasvjetna tijela na automobilu su dizajnirana i napravljena u okvirima zakonskih smjernica. Osim toga, i korištenje rasvjetnih sklopova automobila tijekom vožnje ili stajanja, zakonski je propisano. Pridržavajte se tih smjernica, a zamjenu žaruljica radite na pravilan način, pazeći da uvijek koristite odgovarajuće zamjenske žaruljice. Neispravna zaustavna svjetla (npr. led svjetla za auto) ili ne korištenje signalizacije za skretanje često dovede do prometne nezgode.
Zakonom je zabranjeno prometovanje automobilima sa neispravnim, odnosno sa oštećenim vjetrobranskim staklima. To nije bez razloga, ali se dobra preglednost tijekom vožnje još uvijek kod nas nije dovoljno jasno definirala. Naime, kako je važno da su nam vjetrobranska stakla neoštećena isto tako je jako važno i da su čista bez obzira o uvjetima na cesti. Kao zadnju, ali svakako važnu sigurnosnu stavku u vožnji ćemo spomenuti brisače vjetrobranskih stakala. Baš kao što je slučaj kod zamjene guma na kotačima, važno je na vrijeme zamijeniti metlice brisača. I to je dio koji ne traje vječno, a vozači često i zaborave na njega. Da vas kiša ili snijeg ne dočekaju nespremne svakako uradite zamjenu na vrijeme. Danas je barem lako pronaći odgovarajuće metlice za određeni model automobila, pa vam savjetujemo da to i uradite. Pronađite metlice brisača za vaše vozilo www.brisaci.hr.
Baš kao što i stručnjaci kažu „nesreće se ne događaju tek tako, one su slijed događaja“. Djelujte na vrijeme, odnosno preventivno da bi izbjegli moguću nezgodu. Kada do nesreće dođe već bude kasno.
Brinite se o automobilu koji vozite, jer na taj način brinete o sebi i drugim sudionicima u prometu. Koliko se vi brinete o automobilu, toliko će se on brinuti o vama. Za pravilan rad svakog automobila važno je kako se vlasnik brine o njemu.

Članci iz iste kategorije: